latinica  ћирилица
02/08/2016 |  19:12 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Od jeseni u Andrićgradu i Akademija umjetnosti (VIDEO)

Akademija umjetnosti, koju je u Andrićgradu osnovao Emir Kusturica, spremna je da primi prvu generaciju budućih reditelja, glumaca, dramaturga, te kamermana, montažera i dizajnera zvuka.
Emir Kusturica - Foto: RTRS
Emir KusturicaFoto: RTRS

Prijemni ispit za prvu generaciju ove internacionalne škole počinje 25. septembra i trajaće 6 dana. 

Andrićgrad Kusturica zamišlja kulturnim uporištem, a Akademija umjetnosti tu je da se suprostavi savremenim trendovima u svjetu filma u kojima su napušteni obrasci zanata.

- Akademija bi trebala da obradi sve struke i za četiri do pet godina postane jedna od najvećih na Balkanu. Ono što je glavni cilj je suprostaviti se trendovima u kojima je film manifestacija popularnosti, a ne umjetnost - rekao je Kusturica.

Obezbijeđena je najbolja oprema, kamere, montažne konfiguracije, a stižu i najbolji predavači.

- Vremenom će tu pristizati svi oni koji su bili na Kustendorfu, a mi znamo da su ti bili između ostalih i DŽum DŽarmuš, te braća Darden - rekao je Kusturica.

Andrićgradu još nedostaje pozorište i hotel iz čije zarade će se i finasirati kulturna zbivanja. Namjera je da se u prvoj generaciji Akademije umjetnosti upiše sedamdesetak studenata. Kad uskoro Andrićgrad postane i studentski kampus imaće i stilsku određenost drugih evropskih gradića.

- Drago mi je, kad ne budem više živ, da će zapravo postojati pozornice preko kojih će ljudi moći da prođu i da osjete duh koji sam šitio, a ne samo u filmovima - istakao je Kusturica.

Kusturica, koji osnivanjem Akademije zaokružuje svoj životni san najavljuje, "Na mliječnom putu" posljednji je film s kojim nastupa na takmičenjima i to na festivalu u Veneciji 9. septembra.