latinica  ћирилица
04/08/2016 |  13:41 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Čubrilović: Sjetimo se svih nevinih žrtava "Oluje"

Povodom obilježavanja 5. avgusta, Dana sjećanja na stradanje i progon Srba, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je ovo prilika da izrazimo počast svim žrtvama koje su stradale u tragičnim sukobima u regionu, a posebno Srbima koji su žrtve hrvatske vojno -policijske akcije „Oluja“.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

"Sa dužnim pijetetom moramo se sjećati svih nevinih žrtava stradalih za vrijeme hrvatske akcije 'Oluja', u kojoj je poginulo i nestalo više od 2.500 lica, među kojima su brojni civili i prognano je više od 250.000 Srba koji su, u najvećem broju, svoje utočište našli u Republici Srpskoj i Srbiji", rekao je danas Čubrilović.

Predsjednik NSRS dodaje da je stradanje i progon Srba u „Oluji“ najmasovnije etničko čišćenje sa njihovih vijekovnih ognjišta u Hrvatskoj, izvršeno nakon Drugog svjetskog rata, a za ovaj zločin počinioci nisu kažnjeni i pravda nije zadovoljena.

"Neophodno je istaći da ni jedan zločin, na bilo kojoj strani, ne smije ostati nekažnjen, što je elementarni osnov i uslov za istinsko pomirenje i normalizaciju u svim odnosima između naroda i njihovih državnih zajednica na ovim prostorima. Zato je neophodno omogućiti stvarni povratak svih izbjeglih i prognanih, obezbijediti ravnopravnost nacionalnih manjina i svih građana i efikasnije rješavanje njihovih životnih potreba i interesa", napomenuo je Čubrilović.

On je naveo da će Narodna skupština, organi i institucije Republike Srpske i dalje preduzimati neophodne aktivnosti radi ostvarivanja potpunog povratka. Kao važan preduslov povratka je činjenica da je u potpunosti omogućen povrat imovine na teritoriji Republike Srpske i da je bezbjednost građana podignuta na najviši nivo.

"Istovremeno, od drugih naroda, entiteta i država tražimo da omoguće povrat imovine svim prognanim Srbima, posebno onima koji su svoju imovinu u Hrvatskoj mijenjali za imovinu u Republici Srpskoj, a na kraju su ostali i bez jedne i druge imovine", zaključio je Čubrilović.