latinica  ћирилица
09/08/2016 |  15:34 ⇒ 15:40 | Autor: SRNA

Vučić: Ponašanje susjednih zemalja odražava se na situaciju u Srbiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da na situaciju u Srbiji uticaj ima i ponašanje pojedinih susjednih zemalja, poput Hrvatske, koja "otvara stare rane i rehabilitacijom NDH dovodi u pitanje bezbjednost tamošnjih Srba i Srbije".
Beograd: Aleksandar Vučić izlaže ekspoze - Foto: SRNA
Beograd: Aleksandar Vučić izlaže ekspozeFoto: SRNA

On je upozorio da ni u BiH nije jednostavna ni lagodna situacija, koja je posebno otežana nakon zadnjih izjava sarajevskih zvaničnika i neprocesuiranja onih koji su odgovorni za izvršenje najtežih zločina prema Srbima.

"Naš stav je veoma jasan. Mi ćemo goniti one Srbe koji su počinili zločine, gonićemo i ostale koji se nalaze na našoj teritoriji", rekao je Vučić danas na početku iznošenja svog ekspozea u Skupštini Srbije.

On je naglasio da Srbija jedino traži da zločinci, bez obzira na nacionalnost, jednako odgovaraju i da "svačije oči jednako vrede i da svačiji život jednako vredi".

"Ne tražimo da srpski život vredi više, ali tražimo da srpske oči, kao što su oči Slobodana Ilića, ubijenog u selu Zalazje na monstruozan način, jednako vrede kao oči nevinih muslimana, Albanaca i drugih", rekao je Vučić u uvodnom dijelu svog izlaganja.

On je dodao da je politički okvir u kome se nalazi današnja Srbija komplikovan i da se na situaciju u Srbiji reflektuje i Bregzit i neupsješan puč u Turskoj i sukobi na Bliskom Istoku.

Premijer Vučić je naglasio da je stabilnost Srbije preduslov za prosperitet zemlje.

On je rekao da stabilnost i suverenost daju Srbiji međunarodni ugled i čine je partnerom i SAD, i Kini i Rusiji i svim ostalim državama.

"Danas zajedno stojimo pred dugačijom Srbijom i Srbijom koja se menja nabolje.
Danas je Srbija mirnija i stabilnija i ne bih rekao ni mnogo lošija od zemalja u regionu. Stabilnost je uslov za investicije, stabilnost nam donosi međunarodni uspeh i investicije. Stabilnost smo ugradili u temelje svoje kuće", istakao je Vučić.