latinica  ћирилица
16/08/2016 |  13:26 | Autor: SRNA

Premijera filma "Na mliječnom putu" 9. septembra

Dugometražni film proslavljenog srpskog i svjetskog reditelja Emira Kusturice "Na mliječnom putu" premijerno će biti prikazan 9. septembra u okiviru glavnog takmičarskog programa na Filmskom festivalu u Veneciji.
Trebinje: Scena iz filma "Na mliječnom putu" - Foto: SRNA
Trebinje: Scena iz filma "Na mliječnom putu"Foto: SRNA

Film "Na mliječnom putu", ratna drama u kojoj glavne uloge tumače Kusturica i italijanska glumica Monika Beluči, biće u konkurenciji za glavnu nagradu - "Zlatnog lava", sa još 19 filmova koji će premijeru imati upravo na Venecijanskom filmskom festivalu.

Svečano otvaranje jednog od najprestižnijih filmskih festivala zakazano je za 31. avgust, dok je predpremijerno veče rezervisano za projekciju kinematografskog ostvarenja italijanskog reditelja Luiđija Komenčinija "Svi idite kući!", prenosi portal "Iskra".

Ovogodišnji Venecijanski filmski festival biće održan na ostrvu Lido od 31. avgusta do 10. septembra, a tokom 11 festivalskih dana biće prikazano desetine filmskih ostvarenja u okviru glavnog takmičarskog programa, programa van konkurencije, ali i "omaž projekcija" posvećenih italijanskim klasicima.

Venecijanski filmski festival nastao je 1932. godine kao dio Vencijanskog bijenala i kao takav predstavlja kolijevku filmskih festivala.

Glavna nagrada je "Zlatni lav" koja se dodjeljuje svake godine za najbolji film, a dodjeljuje se i mnogobrojne druge nagrade - za najbolju režiju, glumca i glumicu, kao i posebne nagrade.

Predsjednik žirija 73. Filmskog festivala u Veneciji je britanski reditelj Sem Mendes, poznat po kinematografskim ostvarenjima "Američka ljepota", "Vrtlog života", "Spektra" i "Skajfol". Mendes će poslednje festivalske večeri uručivati nagrade rediteljima i glumcima najboljih filmova.