latinica  ћирилица
16/08/2016 |  15:32 ⇒ 17:13 | Autor: RTRS

Trebinjski ronioci čiste korito Trebišnjice

U okviru aktivnosti na održavanju rijeke Trebišnjice, danas su angažovani i ronioci, koji čiste riječno korito.
Ronioci - Foto: RTRS
RoniociFoto: RTRS

Riječ je o akciji koja se tradicionalno sprovodi svake godine. Ronioci čiste dio Trebišnjice u užoj gradskoj zoni, odakle vade krupniji otpad.

Ovo je samo dio aktvnosti na održavanju rijeke, koje organizuju Hidroelektrane na Trebišnjici. 

Na akciji uređenja Trebišnjice u centru grada, angažovano je pet članova Ronilačkog kluba "Posejdon". Ovo je jedna od nekoliko akcija koje ronioci izvode tokom godine na cijelom toku rijeke.

Ove godine pridružio im se i jedan kolega iz Kragujevca.

Dušan Vuković, najmlađi ronilac, kaže da su izvukli dosta guma, dijelova metala, pa čak i eksplozivnih naprava.

- Ima dosta nesavjesnih građana koji bacaju gume, metalni otpad, flaše, ali mi to vadimo na površinu . Održavamo rijeku čistom u užem gradskom jezgru, ističe ronilac Petar Anđelić.

Količina otpada iz godine u godinu je manja. Ipak, u ovoj, kao i u prethodnim akcijama čišćenja, ronioci su pronašli opasne eksplozivne materije, pa u akciji čišćenja učestvuje i deminer ronilac.

Nadležni poručuju da je neophodno da se korito održava čistim, zbog protoka vode i izgleda rijeke.

Gordan Mišeljić, direktor HET-a, navodi da se posljednjih godina dešava da se, uz velike količin smeća, nađu i eksplozivne neprave.

Akciju su podržali i iz Centra za održivi razvoj i ekologiju. Uz pomoć specijalizovane mehanizacije radnici Hidroeleketrana na Trebišnjici angažovani su i na čišćenju rijeke od podvodnog bilja.