latinica  ћирилица
17/08/2016 |  13:54 ⇒ 19:39 | Autor: SRNA

Cvijanović: Besmislene su prijetnje da će doći do otcjepljenja i sukoba

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je danas da se u vezi sa referendumom o Danu Republike podigla bespotrebna, besmislena i predimenzionirana galama i poručila da će on sigurno biti održan 25. septembra.
Željka Cvijanović u Sarajevu na sastanku o mehanizmu koordinacije - Foto: SRNA
Željka Cvijanović u Sarajevu na sastanku o mehanizmu koordinacijeFoto: SRNA

"Nema razloga da se taj referendum ne održi, odrađene su sve zakonske i formalne pretpostavke i postoji apsolutna podrška svih političkih partija", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Sarajevu.

Prema njenim riječima, to nije volja pojedinca, jednog političkog subjekta, to je volja parlamenta izražena kroz sve partije iz Republike Srpske koje su učestvovale u donošenju odluke o referendumu i definisanju datuma i koje će učestvovati u vođenju kampanje, kao i svim onim aktivnostima koje su formalno predviđene i zakonski moraju da budu provedene.

"Ne vidim potrebu da se diže tolika tenzija", istakla je Cvijanovićeva i podsjetila da se samo od političara iz Federacije BiH u reakcijama na referendum mogu čuti priče o otcjepljenju i izazivanju nekakvih tenzija, pa do prijetnje oružanim sukobima ili nečim drugim.

Ona je poručila da Republika Srpska samo koristi instrumente demokratije i da nema namjeru da odustaje od toga. "Referendum je jedan od najviših instrumenata demokratije i mi ćemo ga upotrijebiti 25. septembra", naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, pri tome neće biti učinjeno ništa nažao bilo kome niti postoji namjera da referendum služi za nešto takvo.

"Mi hoćemo da se građani izjasne u skladu sa svojim opredjeljenjem, za koje znamo kakvo je i kako će glasiti, ali je drugačije kad vi nešto znate i kada dobijete pravnu i političku činjenicu koja se kroz referendum pretoči u neke druge akte", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da je referendum sasvim legitimna stvar i da ništa nije i neće biti urađeno ni na čiju štetu.

"Imamo pravo da održimo referendum i nećemo da ispustimo iz ruku jedan tako važan instrument", poručila je Cvijanovićeva.