latinica  ћирилица
17/08/2016 |  14:05 ⇒ 15:48 | Autor: SRNA

Vidaković: Odlučni smo da idemo do kraja

Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković rekao je da je stav Valentina Incka o referendumu u Srpskoj u najmanju ruku licemjeran, jer referendum o Danu Republike predstavlja isključivo reakciju Republike Srpske na jednostranu odluku Ustavnog suda BiH na apelaciju Bakira Izetbegovića i činjenicu da su Bošnjaci uz pomoć stranaca preglasali druga dva konstitutivna naroda - Srbe i Hrvate.
Marko Vidaković - Foto: RTRS
Marko VidakovićFoto: RTRS

"Ako gospodin Incko govori o referendumu na način da se 'ne treba igrati vatrom', onda bi bilo pošteno da kaže i ko je zapalio taj plamen. Mi u Republici Srpskoj nikada nećemo zaboraviti da je rat u BiH počeo tako što su dva konstitutivna naroda preglasali treći, odnosno Srbe. Danas, kada u Ustavnom sudu imate strane sudije, pokušava se nametnuti princip da Bošnjaci mogu preglasati, ne jedan, već čak dva konstitutivna naroda u BiH. Nama je to apsolutno nedopustivo i zato je naš odgovor referendum", rekao je Vidaković.

Vidaković je naglasio i da u BiH sve mora da bude stvar dogovora i konsenzusa između konstitutivnih naroda, a kada se preglasa jedan konstitutivni narod, ili kao u ovom slučaju kada su preglasana čak dva naroda niko ne može i ne treba očekivati od Republike Srpske da ćuti i pomiri se sa tim.

"Republika Srpska to ne može, ali i neće da prećuti. Zato je naš odgovor jasan i referendum u Republici Srpskoj 25. septembra biće održan, ma šta ko mislio ili činio. Narod i volju naroda ne može niko ignorisati, a jedinstvo našeg naroda nam je veliki podstrek da se suprotstavimo nepravdi i odupremo svim pritiscima. Nema nazad, odlučni smo da idemo do kraja", poručio je Vidaković.

Na pitanje da prokomentariše krivičnu prijavu koju je protiv predsjednika Republike Srpske i članova Republičke komisije za sprovođenje referenduma, podnio predsjednik Građanskog saveza Reuf Bajrović, Vidaković je odgovorio da je riječ "o propaloj samopromociji zaboravljenih asova koji pokušavaju da se vrate na političku scenu".

"Narodna skupština Republike Srpske donijela je odluku o raspisivanju republičkog referenduma u skladu sa svim pravnim normama koje definišu ovu oblast, a Komisija za sprovođenje referenduma samo radi svoj posao u skladu sa zakonom. Možete da podnesete i hiljadu krivičnih prijava protiv svih nas, ali mi svi mislimo isto i nećemo se pokolebati. Ne pada nam na pamet, idemo do kraja i ne damo 9. januar", zaključio je Vidaković.