latinica  ћирилица
19/08/2016 |  07:57 ⇒ 19:21 | Autor: RTRS

Donja Gradina: Sjećanje na žrtve logora Јasenovac, prenos na RTRS (VIDEO)

U zajedničkoj organizaciji Vlada - Republike Srpske i Srbije, u Spomen-području "Donja Gradina" danas će biti obilježeno 75 godina od početka genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u koncentracionom logoru Јasenovac.
Donja Gradina, "Topola užasa" - Foto: RTRS
Donja Gradina, "Topola užasa"Foto: RTRS

Centralna manifestacija biće održana na platou ispred "Topole užasa" u Spomen području "Donja Gradina". Okupljanje posjetilaca, potomaka žrtava i poštovalaca jasenovačkih stradalnika planirano je u 19 časova.

Prenos obilježavanja iz Donje Gradine biće emitovan od 20 časova na Televiziji Republike Srpske. 

Nakon istorijskog časa, prisutnima će se obratiti predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik i premijer Srbije, Aleksandar Vučić, koji će nešto kasnije održati i konferenciju za novinare. Okupljeni će prislužiti svijeće žrtvama zloglasnog jasenovačkog logora. Iz Banjaluke, Prijedora, Kozarske Dubice i Novog Grada obezbijeđen je besplatan prevoz do Spomen-područja. 

Nikola Banjac iz Kozarske Dubice, jedan je od rijetkih logoraša, koji su preživjeli jasenovačku golgotu. Kao dvanaestogodišnji dječak s porodicom doveden je u Јasenovac. Tu je posljednji put vidio oca i još nekoliko članova porodice. I danas ga proganjaju sjećanja na svirepa ubistva nevinih.

- Najstrašnije mi je bilo gledati kako ubijaju, pucaju, čak štaviše gledao sam i kada su klali ljude - prisjeća se Banjac.

Obilježavanju 75. godišnjice od početka genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u zloglasnom logoru Јasenovac, kako je najavljeno, između ostalih, prisustvovaće predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić. Najavljeni su i predstavnici Narodne skupštine Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve, delegacija Pokrajinske vlade Vojvodine, Saveza jevrejskih opština i romske nacionalne manjine.

Dragan Јaćimović, zamjenik načelnika Opštine Kozarska Dubica, pozvao je sve građane Kozarske Dubice, prijedorske regije, a i šire da dođu i odaju počast svim nevinim žrtvama kojih je bilo preko 700.000.