latinica  ћирилица
19/08/2016 |  09:09 | Autor: TANЈUG

Teška optužba iz SAD: Boš dio prevare s Folksvagenom

Njemački dobavljač auto-delova "Robert Boš GmbH" aktivno je učestvovao u 10-godišnjoj šemi Folksvagena za izbjegavanje američkog zakona o emisiji štetnih gasova.

To su saopštili advokati koji zastupaju vlasnike Folksvagenovih vozila u SAD u sporu o manipulacijama na eko-testovima.

"Robert Boš GmbH je još krajem 90-ih godina prošlog vijeka počeo da igra ključnu ulogu u razvoju Folksvagenove tehnologije za manipulacije vrijednostima štetnih gasova", navodi se u podnesku advokata dostavljenom Okružnom sudu u San Francisku, koji sadrži detaljne optužbe protiv njemačkog dobavljača auto-dijelova, izvještava agencija "Blumberg".

Dokazi do kojih su došli vlasnici Folksvagenovih automobila pokazuju da je "Boš" učestvovao u razvoju spornog uređaja i u šemi koja je trebalo da spriječi američke regulatore u otkrivanju realne funkcionalnosti tog uređaja, saopštili su advokati.

Optužbe protiv "Boša" su posljednji u nizu pravnih pritisaka na Folksvagen, uprkos prošlomjesečnoj nagodbi u SAD u okviru koje je kompanija pristala da plati odštetu od 15,3 milijarde dolara.

Advokat "Boša" Metju Slejter je odbio da komentariše optužbe.

Folksvagen, koji posjeduje 12 brendova, od "audija" do "poršea", "lamborginija", "škode" i SEAT-a, upao je u septembru prošle godine u najveću krizu do sada, kada je u javnost isplivalo da je u 11 miliona vozila širom svijeta ugradio softver za manipulacije vrijednostima izduvnih gasova.