latinica  ћирилица
19/08/2016 |  10:11 ⇒ 19:33 | Autor: SRNA

Čubrilović: Važno obilježavati značajne datume da se zlo ne ponovi

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas Srni da istorijske datume, kao što je 75 godina od početka genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u ustaškom sistemu logora smrti Јasenovac, srpski narod treba obilježavati da mu se ne bi ponavljale slične situacije.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

"To je bio jedini logor kojeg u Drugom svjetskom ratu nisu osnovali Nijemci na ovom prostoru i jedini logor kojeg su zaobilazile sve oslobodilačke snage do samog kraja rata", rekao je Čubrilović.

On je naglasio da je Јasenovac bio jedini logor koji je bio osnovan i za djecu, gdje je više od 20.000 djece mlađe od 14 godina završilo svoje mlade živote.

"Mi Srbi moramo, uprkos svim problemima, to da obilježavamo, da pamtimo i podsjećamo generacije na takve zločine da nam se više nikada to ne bi ponovilo", dodao je Čubrilović.

Vlade Republike Srpske i Srbije organizuju danas u Spomen-području Donja Gradina centralnu manifestaciju obilježavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u ustaškom sistemu logora smrti Јasenovac.

Sistem koncentracionih logora Јasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Јugoslavije. Prema procjenama stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Јevreja i Roma.

Sistem koncentracionih logora sa središtem u Јasenovcu, osnovan 21. avgusta 1941. godine, smatra se mjestom najmonstruoznijeg ubistva više stotina hiljada ljudi, među kojima i 19.544 djece mlađe od četrnaest godina.