latinica  ћирилица
19/08/2016 |  10:16 | Autor: SRNA

Merkelova ne vidi kraj sankcijama Rusiji

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je danas da nema razloga za ukidanje sankcija protiv Rusije pošto Moskva nije ispunila sve svoje obaveze u sklopu Sporazuma iz Minska.

Merkelova je rekla njemačkoj medijskoj kući "Redaktionsnecverks Dojčland" /RND/ da je Rusija uzrokovala veliku krizu prisajedinjenjem Krima 2014. godine i podrškom profederalnim snagama na istoku Rusije.

"Evropa mora da reaguje protiv kršenja osnovnih principa", kaže Merkelova.

Ona je istakla da je, uprkos svim poteškoćama, sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom "svim silama" radila da od Ukrajine i Rusije zatraži da sprovode Sporazum iz Minska o prekidu vatre.

"To je bio i ostaje kriterijum za budućnost sankcija", kategorična je Merkelova.

EU se u junu saglasila da produži sankcije Rusiji u energetskom, finansijskom i odbrambenom sektoru do kraja januara naredne godine zbog sukoba u Ukrajini.

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer i ostale vodeće ličnosti Socijaldemokratske partije, koja je u vladajućoj koaliciji, iznosili su mnogo blaže stavovoe od Merkelove ističući da sankcije treba postepeno ukidati protiv Rusije u slučaju napretka mirovnog procesa.