latinica  ћирилица
19/08/2016 |  12:24 ⇒ 14:14 | Autor: RTRS

Јavni poziv za dodjelu šest miliona KM za proizvodnju jagodičastog voća i mljekarstvo

Ogromno rusko tržište jedini je spas za domaće proizvođače jabuka, jer na evropskom nisu konkurentni. Put do evropskog tržišta mogao bi da bude u proizvodnji jagodičastog voća. Prirodni uslovi, geografski položaj, jeftina radna snaga i manje striktni evropski propisi, ali i značajne subvencije - razlog su što se sve više proizvođača opredjeljuje za proizvodnju jagodičastog voća.
Privredna komora, informativni sastanak - Foto: RTRS
Privredna komora, informativni sastanakFoto: RTRS

Danas je u Privrednoj komori RS predstavljen Јavni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za unapređenje konkurentnosti i pristupa tržištima proizvođačkim organizacijama u sektorima jagodičastog voća i mljekarstva.

Više od 100 zainteresovanih subjekata prisustvovalo je informativnom sastanku koji su organizovali Područna privredna komora Banjaluka i USAID.

U BiH se godišnje proizvede 13-15 hiljada tona maline. Proizvode ih od 1.500 -2000 malinara. U posljednjih pet godina proizvodnja malina je utrostručena, a iste paramtre bilježi i izvoz.

"Na evropskom tržištu još ima prostora za jagodičasto voće iz BiH. Smatramo da proizvođači samo treba da se udružuuju u organizacije, zadruge i da se preorjentišu i na neke druge vrste jagodičastog voća", istakao je Boris Tadić iz Razvojnog centra Agro-net.

Tako bi svoj put evropskog tržišta trebalo da nađu i borovnice, ribizle ili jagode iz BiH, kažu voćari. Tri i po miliona dolara, oko šest milona maraka bespovratnih sredstava za sektor jagodičastog voća i mljekarstva, te uskoro i za sektor ljekovitog bilja, voća, povrća i meda, u BiH obezbijediće projekat FARMA 2. Aplicirati za projekat mogu do 15. septembra.

"Maksimalni grant iznosiće 50.000 dolara. Grantovi traže učešće u troškovima, te će aplikant morati uložiti ista sredstva kao što dobije iz FARMA-e", istakla je Meriha Manojlović, vršilac dužnosti direktora Projekta razvoja tržišne poljoprivrede FARMA 2 za BiH.