latinica  ћирилица
19/08/2016 |  14:37 ⇒ 15:14 | Autor: RTRS

Puna podrška održavanju referenduma o Danu Republike

Predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila danas su u Banjaluci dali punu podršku referendumu o Danu Republike, koji će biti održan 25. septembra.
Republičko udruženje porodica poginulih - Foto: RTRS
Republičko udruženje porodica poginulihFoto: RTRS

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Radojka Filipović istakla je da je pravo i obaveza Republike Srpske da obilježava taj datum.

"To je dan Republike u čije temelje su članovi naših porodica ugradili svoje živote. Naše je pravo i obaveza da obilježavamo taj datum. Pitam se ko se to poslije 25 godina sjetio da pita zašto 9. januar", rekla je Filipovićeva novinarima u Banjaluci nakon sjednice Izvršnog odbora Predsjedništva Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila na kojoj je bilo riječi o referendumu o Danu Republike, traženju nestalih boraca i civila i realizaciji Akcionog plana zapošljavanja djece poginulih boraca.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao da je proces traženja nestalih boraca i civila iz Srpske u totalnom zastoju od početka rada Instituta za nestale osobe BiH.

"O tome govori podatak da je ukupno identifikovano skoro 300 Srba, a u Institutu i dalje ima korupcije, politizacije i komercijalizacije zbog čega insistiramo na reformi", naglasio je Mitrović.

Kada je riječ o radu Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske, Mitrović je naveo da je Zavod identifikovao šest od 12 pronađenih Gostovićana koje su pobili mudžahedini.

"Prošle godine smo zajedno sa Zavodom ponovo prikupili krvne i koštane uzorke od porodica. Očekujem da početkom septembra dobijemo prve rezultate, kojima ćemo pomoći tim porodicama i demantovati Međunarodnu komisiju za nestale koja tvrdi da nema elemenata za identifikaciju", poručio je Mitrović.

Zamjenik predsjednika Odbora potomaka djece poginulih boraca u ovoj organizaciji Ivana Popović istakla je da je zaključno sa 31. martom ove godine na evidenciji Zavoda za zapošljavanje bilo 1.703 nezaposlene djece poginulih boraca.

"Procjenjujemo da ih je 1996. bilo 12.000 i naša organizacija je zajedno sa Vladom Srpske mnogo uradila na njihovom zapošljavanju", rekla je Popovićeva.

Ona je napomenula da će ova organizacija nastaviti da radi da i preostali broj djece poginulih boraca dobije posao.

"Na javni poziv Vlade Srpske od 3. maja ove godine javilo se ukupno 76 poslodavaca koji traže ukupno 121 dijete za odrađivanje pripravničkog staža.
Ostaje još njih 153, te tražimo da Vlada raspiše još jedan konkurs u kome neće biti klauzula da se poslije pripravničkog staža djeca za stalno zaposle. Vjerujemo da nam se zbog toga nije javilo puno poslodavaca", navela je Popovićeva.

Ona je izrazila nadu da će sva djeca poginulih boraca biti zaposlena do kraja 2018. godine i dodala da javni poziv za pravljenje liste prioriteta u zapošljavanju djece poginulih boraca traje do 30. avgusta.