latinica  ћирилица
19/08/2016 |  15:40 ⇒ 17:39 | Autor: RTRS

Sarajevo- Slava hrama u Pofalićima (VIDEO)

Preobraženje je krsna slava istoimenog hrama u sarajevskom naselju Pofalići, izgrađenog i ostveštanog pred Drugi svjetski rat.
Hram u Pofalićima - Foto: RTRS
Hram u PofalićimaFoto: RTRS

I ove godine u porti hrama okupili su se malobrojni sarajevski Srbi i oni koji su ovaj grad napustili prije 20 godina. 

U prijeratnim godinama pored hrama u Pofalićima, na Preobraženje su se okupljale na hiljade Sarajevskih Srba. Malobrojni srpski stanovnici grada na Miljacki, uglavnom stariji, sa sjetom govore o prošlim danima.

Nevenka Bošnjak kaže da se tada igralo kolo ispred crkve i da je bilo mnogo Srba na slavi, dok je sada, kako navodi, ostalo ovo malo starih.

Njene riječi potvrđuje i Dragica Popović, sjetno napominjući "bilo nekada, sada nema..."

Ove godine u Pofalićima se okupilo nekoliko stotina nekadašnjih stanovnika Sarajeva, koji sada žive u Istočnom Sarajevu. Skup su pomogli privrednici ovog grada, a kum crkve bio je načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

- Veliki broj stanovnika Istočnog Novog Sarajeva ima korijene ovdje u Novom Sarajevu. Od 1992. do 1995. godine, Srpsko Novo Sarajevo imalo je sjedište na Grbavici. Mi smo se poslije Dejtonskog sporazuma preselili i napravili novu opštinu, ali se nismo se odrekli naših korijena - istakao je Ćosić.

Hram Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima je već 76 godina mjesto duhovnosti sarajevskih Srba.

Paroh dolački Čedomir Đelmo istakao je da je crkva objedinjujući faktor ovog naroda.

Osveštenju ovog hrama 1940. godine prisustvovalo je čak 50 hiljada vjernika, a nekada se zbog proslave Preobraženja u crkvi na Pofalićima zaustavljao saobraćaj. U poratnim godinama grad na Miljacki se preobrazio, a Srba u Sarajevu skoro i  da nema.