latinica  ћирилица
19/08/2016 |  15:49 ⇒ 17:31 | Autor: RTRS

I.Sarajevo- Osobe s invaliditetom u stalnoj borbi sa barijerama (VIDEO)

Na području Istočnog Sarajeva, fizičke barijere za osobe s invaliditetom, nisu u potpunosti otklonjene. Prilazne rampe prisutne su na određenim objektima, ali većina ih nema.
Osobe sa invaliditetom u borbi sa barijerama - Foto: RTRS
Osobe sa invaliditetom u borbi sa barijeramaFoto: RTRS

Iz opštine Istočno Novo Sarajevo ističu da je to proces na kojem se radi i nadaju se da će do kraja godine sve institucije u Istočnom Sarajevu imati prilazne rampe za osobe s invaliditetom, koje su jedna od ugroženijih kategorija stanovništva u Republici Srpskoj.

Da plati telefonski račun Duška Dutinu, spriječile su ga stepenice ispred Telekoma u Istočnom Sarajevu. Zgrada u kojoj se ovo preduzeće, nije prilagođena potrebama invalida.

- Šest stepenika sa kojima invalid u kolicima ne može da uradi ništa, može samo da ih gleda i da plače od muke što ne može da uđe i da završi posao zbog kojeg je došao - rekao je Dutina.

Osobe sa invaliditetom, kažu, u stalnoj su borbi sa barijerama. Iako je poštovanje prava ove populacije zakonski usvojeno, u praksi su oni na marginama društva.

- Tražio sam da neko izađe i da obavim posao ovako ispred stepeništa i naravno niko nije došao. Portir je razgovarao sa nekim telefonom, uspostavilo se da je to šef poslovnice koji mi je poručio da zgrada nije u vlasništvu Telekoma, da nije projektovana da bude rampa, te da se obratim vlasniku zgrade da se rampa postavi i da s njima vidim kako ću i šta ću - istakao je Dutin.

Iz Telekoma odgovaraju: Zgrada u kojoj se trenutno nalaze nije u njihovom vlasništvu, a kompanija M:tel predala je dopis za dozvolu za izgradnju rampe za osobe sa invaliditetom. Iz opštine Istočno Novo Sarajevo kažu da bi do kraja godine sve institucije trebalo da imaju prilazne rampe.

- Trudimo se da izgradimo rampe koje će invalidima omogućiti pristup. Postoje dva ili tri preduzeća gdje smo ovaj problem prije godinu dana delegirali, ali nadamo se da će do kraja godine biti riješen - naglasio je Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Iz Telekoma nude privremeno rješenje. Osobe sa invaliditetom mogu da koriste podzemnu garažu i liftom dođu do šaltera. Obećavaju - prilazna rampa biće postavljena što prije.