latinica  ћирилица
19/08/2016 |  15:55 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Derventa- Gradnja 26 stambenih jedinica (VIDEO)

Korisnici Regionalnog stambenog projekta u okviru kojeg će se u Derventi i Brodu graditi ili obnoviti 40 stambenih jedinica očekuju da realizacija počne u narednih nekoliko dana.
Gradnja 26 stambenih jedinica u Derventi - Foto: RTRS
Gradnja 26 stambenih jedinica u DerventiFoto: RTRS

Ista očekivanja ima i ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš, koji je u Derventi obišao lokacije na kojima će se graditi.

Imanje Stipe Ravlića u derventskom naselju Živinice stradalo je u proteklom ratu, ali ga i danas urednim održava njegov sin Јosip.

- Ovo će mnogo značiti za moga oca, koji često dolazi ovdje, a i meni lično. Kao što vidite mi smo to uredili, očistili i spremno dočekali početak obnove - rekao je Ravlić.

Od kuće je ostao temelj, na kojem bi za nekoliko dana, u okviru Regionalnog projekta stambenog zbrinjavanja, trebalo da počne gradnja novog doma, u koji bi trebalo da se useli sredinom decembra.

Regionalnim stambenim programom predviđena je obnova ili izgradnja 40 stambenih jedinica, od kojih je 26 na području opštine Derventa. Ugovori sa izvođačem radova su potpisani i realizacija se očekuje već narednih dana. Svi objekti trebalo bi da budu završeni za 180 dana.

- Mi smo prije mjesec i po dana u Brodu potpisali ugovore sa 40 korisnika i na naše zadovoljstvo upravo ovdje u Derventi počinjemo ovaj projekat sa 26 korisnika. Projekat je vrijedan oko 850.000 KM bez PDV-a, bez učešće grada. Znači, ukupna vrijednost je veća od 1,200 miliona KM - istakao je ministar Davor Čordaš.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić izrazio je uvjerenje da će vlade svih nivoa vlasti i donatori prepoznati značaj ubrzane obnove i pomoći stanovništvu u procesu obnove i povratka u predratne domove.

U ovoj i narednoj godini po osnovu raznih projekata Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica u Derventi biće uloženo oko osam miliona maraka.