latinica  ћирилица
19/08/2016 |  16:02 ⇒ 17:08 | Autor: sputniknews.com

Amerikanci isporučuju demokratiju kao instant kafu

Prvi predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov je uoči 25-godišnjice puča izjavio da Zapad 1991. godine nije preduzeo ozbiljne korake za promovisanje reformi u SSSR-u, jer nije želio da Sovjetski Savez postane moćna demokratska država.
Mihail Gorbačov (arhiva) -
Mihail Gorbačov (arhiva)

"Takav savez bio bi garancija da se neće pojaviti politika jednostranih mjera, politika dominiranja SAD i dio američkih političara vidio je u Gorbačovu prepreku za svoje planove. A zatim su se otvoreno kladili na Borisa Јeljcina. Njihov cilj bio je isti: ne dopustiti sada već Rusiji stvaranje moćne demokratske države“, prenio je “Interfaks“ izjavu Gorbačova.

“Sjetite se kada se Savez raspao kakva je bila reakcija Zapada na taj tragičan događaj? Oni su rekli:To nam je sam Bog poslao. A kada je Rusija bila na koljenima, američki predsjednik je otvoreno pozdravljao tadašnje rusko rukovodstvo“, dodao je on.

Prema riječima bivšeg predsjednika, “SAD i sada pokušavaju da sprovode istu politiku“. “Svojevremeno sam govorio Amerikancima: Vi pokušavate da nametne ljudima različitih zemalja svoju demokratiju, isporučujete je kao instant-kafu, a potrebno je da se ljudima omogući da naprave svoj izbor. Ali oni su nastavili i nastavljaju da vode takvu spoljnu politiku. Čak ni predsjednik Obama, koji je demokratski izabran i koji uživa značajan autoritet u zemlji, nije mogao da promijeni taj kurs; kurs nametanja jednostranih rešenja. Uostalom, sumnjam da je on to i želio“, ističe Gorbačov.


Noću između 18. i 19. avgusta 1991. predstavnici najvišeg rukovodstva SSSR-a su, nezadovoljni politikom reformi Gorbačova i projektom novog Saveznog dogovora, stvorili Državni komitet za vanredno stanje u SSSR-u (GKČP SSSR). Dan 19. avgust 1991. godine je u istoriju države ušao kao avgustovski puč. Na taj dan odigrao se pokušaj svrgavanja Gorbačova sa mjesta predsjednika i promjena njegovog kursa.

Nekoliko desetina tenkova se približilo Domu Vrhovnog savjeta i Vlade RSFSR na Krasnopresnjenskoj obali. Otpor pučistima predvodili su predsjednik RSFSR Boris Јeljcin i rukovodstvo Rusije. Јeljcin je potpisao dekrete broj 59 i broj 61, u kojim je stvaranje Komiteta za vanredne situacije okarakterisano kao pokušaj državnog udara. Savezni izvršni organi, uključujući i snage bezbjednosti, bili su podređeni predsjedniku RSFSR.