latinica  ћирилица
19/08/2016 |  16:23 ⇒ 17:08 | Autor: SRNA

Crna Gora: Policija zabranila liturgiju u Crkvi Preobraženja

Uprava policije Crne Gore i ove godine je najprije zabranila, a potom i onemogućila sveštenstvu i vjernom narodu da odsluže službu Božiju na praznik Preobraženja Gospodnjeg u Crkvi posvećenoj ovom svetom prazniku na Ivanovim Koritima podno Lovćena, saopštila je danas Mitropolija crnogorsko-primorska.
Crkva Sv. Preobraženja u blizini Ivanovih korita (foto:letoucrnojgori.com) -
Crkva Sv. Preobraženja u blizini Ivanovih korita (foto:letoucrnojgori.com)

"Јake policijske snage su od rane preobraženjske zore bile raspoređene oko Crkve Preobraženja na Ivanovim Koritima tako da sveštenstvo i vjerni narod na čelu sa protoprezviterom-stavroforom Obrenom Јovanovićem i predsjednikom Crkvene opštine Cetinje Rajkom Radusinovićem nije moglo da uđe u sveti hram radi služenja svete liturgije", ističe se u saopštenju.
Iz Mitropolije navode da je nezakonito postupanje policije i ove godine demonstrirano bez obzira što je Upravni sud Crne Gore nedavno donio presudu kojom je zbog nezakonitog postupanja poništio prošlogodišnje rješenje MUP-a kojim je prethodno odbijena žalba Mitropolije na rješenje Centra bezbjednosti Cetinje o zabrani bogosluženja na praznik Preobraženja 2015. godine u Crkvi na Ivanovim Koritima.

"Uprava policije je i ove godine, bez obzira na presudu Upravnog suda, donijela identično nezakonito rješenje kojim je grubo atakovala ne samo na dostojanstvo Crkve Božije, nego i na pravo na slobodu vjeroispovijesti kao jedno od temeljnih ljudskih prava", ističe se u saopštenju.

Pravni tim Mitropolije, sa koordinatorom Pravnog savjeta protoprezviterom-stavroforom Veliborom DŽomićem na čelu, protiv najnovijeg nezakonitog rješenja Uprave policije uložilo je žalbu o kojoj nije odlučeno u zakonskom roku.

Iz Mitropolije podsjećaju da crnogorska Uprava policije već godinama nezakonitim rješenjima uporno i protivzakonito zabranjuje pravoslavno bogosluženje na Preobraženje Gospodnje i to u hramu koji je, shodno zakonskim propisima i javnim ispravama države Crne Gore, u svojini Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Uprava policije Crne Gore je nezakonitim postupanjem i nezakonitim rješenjem zapravo pokušala da izjednači vjekovnu Crkvu Crne Gore sa grupicom samozvanaca okupljenih, specijalno za tu priliku, oko anatemisanog i prokletstvu predatog raspopa Miraša Dedeića u ideološko-plemenskoj organizaciji tzv. CPC /Crnogorske pravoslavne crkve/", navodi se u saopštenju.

Mitropolija zahtijeva da Uprava policije "konačno počne da postupa u skladu sa važećim zakonskim propisima i da prestane da svojim nezakonitim rješenjima izjednačava Pravoslavnu Crkvu i anti-crkvu, sveštenike i raspope, vlasnika i uzurpatore, pravoslavne vjernike i jurišnike na svetinju".

Iz Mitropolije dodaju da su "ostrašćeni ideološko-plemenski juriši na Svetinju, kao i nezakoniti akti Uprave policije, izazvali veliki gnjev među pravoslavnim vjernicima".