latinica  ћирилица
19/08/2016 |  16:42 ⇒ 17:26 | Autor: RTRS

Ubrzati zapošljavanje djece poginulih boraca (VIDEO)

Predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske traže reformu u Institutu za nestale osobe BiH, zbog, kako kažu, lošeg rada u procesu traženja nestalih boraca i civila iz Srpske.
Sastanak - Foto: RTRS
SastanakFoto: RTRS

Iz ove organizacije predstavili su i podatke broja nezaposlene djece poginulih boraca u Srpskoj.

Proces traženja nestalih boraca i civila iz Srpske u zastoju je od početka rada Instituta za nestala lica BiH, poručio je Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS. Zbog toga, kaže, insistiraju na reformi.

Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske identifikovao je šest od 12 pronađenih mještana Gostovića koje su pobili mudžahedini.

Veliki problem ove populacije je nezaposlenost. Na birou je registrovano 1.703 djece poginulih boraca. Da bi pomogla, Vlada Srpske raspisala je 3. maja javni poziv za odrađivanje pripravničkog staža. Prema trenutnim podacima, staž će ovako odraditi 120 djece poginulih boraca. Јavni poziv traje do 30. avgusta, pa se očekuje da bi i preostalih 153 trebalo da dobije istu mogućnost.

Sva djeca poginulih boraca Republike Srpske, prema akcionom planu, trebalo bi da budu zaposlena do kraja 2018. godine, poručuju iz ove organizacije.