latinica  ћирилица
19/08/2016 |  17:02 ⇒ 17:02 | Autor: TANЈUG

Opel ukida smjene, Bregzit uzdrmao prodaju

Njemačka automobilska kompanija Opel će morati da skrati radno vrijeme u fabrikama, jer je pala tražnja za određenim modelima poslije Bregzita, izjavio je danas portparol te kompanije.
Opel (ilustracija) -
Opel (ilustracija)

Skraćenje radnog vremena će obuhvatiti fabrike u Riselshajmu, blizu Frankfurta, u i Ajzenahu u centralnoj Njemačkoj, gdje ukupno 5.000 radnika proizvodi modele "insignija" i "korsa", prenosi agencija Frans pres.

"Ne možemo potvrditi tačan broj radnih dana koji će biti ukinuti. To će uglavnom zavisiti od obima prodaje modela `insignija` i `korse` u Ujedinjenom Kraljevstvu", navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija Opel, u vlasništvu američkog DŽeneral motorsa (GM), prodaje u Britaniji, pod svojim brendom "Vauxhall", više vozila nego u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji.

Međutim, usporavanje prodaje i slabija funta će vjerovatno nagristi ovogodišnje finansijske rezultate kompanije, navodi AFP.

Funta je pretrpjela oštar pad u danima poslije odluke Velike Britanije da izađe iz Evropske unije, a pojedini posmatrači očekuju dalji pad britanske valute prema evru.