latinica  ћирилица
19/08/2016 |  19:53 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Šamac- Sjećanje na borce iz Crkvine (FOTO)

U Crkvini kod Šamca, ispred centralnog spomen obilježja, služen je parastos za 43 borca Vojske Republike Srpske i civilne žrtve iz tog mjesta, koji su poginuli u Odbrambeno otadžbinskom ratu.
Parastos u Crkvini - Foto: RTRS
Parastos u CrkviniFoto: RTRS

Molitveni pomen čini se svake godine na Preobraženje, dan sjećanja na 19. avgust 1992. godine kada je poginulo deset mještana Crkvine, pripadnika Vojske Republike Srpske, braneći otadžbinu na liniji u Grebnicama kod Šamca.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Lazar Blagojević rekao je da su prije 24 godine, na Preobraženje, u snažnoj ofanzivi hrvatsko-muslimanskih snaga sa ciljem proboja linije u Grebnicama poginula su 22, a ranjena 43 pripadnika Druge posavske brigade Vojske RS. Tada je poginulo i deset boraca iz Crkvine.

Parastos u Crkvini (FOTO:RTRS)

Načelnik opštine Šamac Savo Minić istakao je da je Republika Srpska odraz želje, volje i potrebe srpskog naroda i kao takva plaćena je najskupljom cijenom - ljudskim životima. On je naglasio da je obaveza svih da čuvaju tekovine Odbrambeno otadžbinskog rata, a jedan od načina je i izlazak na referendum 25. septembra.

Nakon parastosa koji je služen za 37 boraca Vojske RS i šest civilnih žrtava rata iz Gornje i Donje Crkvine, ispred centralnog spomen obilježja položeni su vijenci i cvijeće.