latinica  ћирилица
19/08/2016 |  22:55 ⇒ 23:01 | Autor: SRNA

Trebinje proslavlja krsnu slavu

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije poručio je večeras sa Trga slobode u Trebinju da je Preobraženje Gospodnje dan u kome je ljepota pokazala da će pobijediti svijet tako što će ga preobraziti i spasiti od smrti i svake neljepote.
Molitvenih hod i litija u Trebinju - Krsna slava - Foto: SRNA
Molitvenih hod i litija u Trebinju - Krsna slavaFoto: SRNA

Obraćajući se pred više hiljada građana Trebinja i gostiju, vladika Grigorije je poručio da je danas prilika da se "suočimo sa svim našim krivicama i stidovima koji nas muče, a koji su nam u sjaju ovog praznika odjednaput veoma daleko, jer su taknuti tihom svjetlošću s Tavora, nestali ili nestaju, kao dim, kao prašina".

- Ovaj svečani čin i molitveni hod mogli bismo shvatiti i kao naše traženje smisla, naš pogled ka licu Božijem, naše idenje ka Tavorskoj svjetlosti, ali i naš odlazak i okretanje leđa svakom besmislu, svakom zlu, strahu i stravi koji nas okružuju u naše dane - rekao je vladika Grigorije, povodom Preobraženja - krsne slave Sabornog hrama i grada.

On je dodao da je ova litija "ne" nebiću i nepostojanju i "da" smislu, logosu, Hristu i životu.

- Upravo tako bismo mogli i tako bi trebalo razumjeti ovaj molitveni put pun čežnje za istinom i istinskim postojanjem.

Obraćanju je prethodilo večernje bogosluženje u Sabornom hramu, nakon čega je litija prošla ulicama grada.

Litiju su predvodile vladika Grigorije, umirovljeni episkop Atanasije, vladika nikšićko-budimljanski Јoanikije i Kirilo.

Povodom Preobraženja Gospodnjeg građanima je na Trgu slobode priređen koncert Sergeja Ćetkovića i Aleksandre Radović.

U Trebinju je od ranih jutarnjih časova počela proslava krsne slave, a najsvečanije i najradosnije, kao i uvijek, bilo je u Sabornom hramu.