latinica  ћирилица
20/08/2016 |  09:25 | Autor: TANЈUG

Drecun: Albanci više nemaju blanko podršku SAD

Predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je tokom posjete američkog potpredsjednika DŽozefa Bajdena poslata jasna poruka da Albanci na KiM nemaju blanko podršku SAD-a i da sada moraju da pređu sa riječi na djela.
Milovan Drecun - Foto: TANЈUG
Milovan DrecunFoto: TANЈUG

"Bajden je rekao da ono što je dogovoreno mora da se ispoštuje i sprovede, a to je Zajednica srpskih opština", rekao je Drecun na RTS-u.

On je dodao da se politika SAD-a prema Srbiji mijenja u načinu realizacije, odnosno da SAD sve manje sprovode politiku pritiska, već bilateralno žele da osvoje presudan uticaj na Balkanu.

Kako kaže teško da postoji albanska partija na Kosovu koja će omalovažiti autioritet SAD-a, te da sada svi moraju da povedu računa o poruci Bajdena.

"Ta promjena američkog stava, koja je do juče bila nezamisliva, nije preko noći. To je rezultat dugoročne politika, kojoj je lični pečat dao premijer Aleksandar Vučić u poboljšanju bilateralnih odnosa", rekao je predsednik parlamentarnog odbora za KiM.

On je dodao da Srbija više nema prava na grešku, jer SAD utiču na sve procese na Balkanu, te da je to najjači mehanizam da se Priština natjera na racionalno ponašanje.

Govoreći o Sudu za ratne zločine, on je rekao da nezvanično stižu informacije da će prve optužnice biti već u septembru.

Komentarišući predstojeći poslovni samit Srbije i Albanije u Nišu, Drecun je rekao da je ekonomska saradnja najvažniji činilac stabilizacije turbulentnih političkih odnosa na Balkanu.

"Za prosperitet Balkana najvažniji su srpsko - albanski odnosi. Albanija ima najznačajniji uticaj na Albance na Kosovu, zato najvažnije stabilizaciju srpsko- albanskih odnosa", zaključio je Drecun.