latinica  ћирилица
20/08/2016 |  12:20 | Autor: TANЈUG

Novi Zeland prepušta Rusiji proceduru izbora prvog čovjeka UN

Zbog sukoba interesa, Novi Zeland će tokom svog predsjedavanja Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija u septembru povjeriti Rusiji proceduru izbora generalnog sekretara svjetske organizacije, izjavio je stalni predstavnik Novog Zelanda u UN DŽerard van Bohemen.
Zgrada UN (Foto: Flickr/Ashitaka San) -
Zgrada UN (Foto: Flickr/Ashitaka San)

Јedan od kandidata za mjesto generalnog sekretara UN je i bivša premijerka Novog Zelanda Helen Klark, koja je sada administrator Razvojnog programa UN.

"Novi Zeland je donio ovakvu odluku kako bi izbjegao sukob interesa, budući da mi imamo svog kandidata", prenio je NZ Herald Bohemenovu izjavu.

List navodi da odluka da se izborni postupak poveri Rusiji ima veze sa činjenicom da će ta zemlja sljedeća predsjedavati Savjetu bezbjednosti u oktobru, navodi Sputnjik.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin rekao je 20. jula za Tas da će ime novog generalnog sekretara, koji će stupiti na dužnost 1. januara 2017. godine, vjerovatno biti poznato u oktobru, tokom ruskog predsjedavanja Savjetu bezbjednosti.

Čurkin je objasnio da predsjedavajući Savjetu bezbjednosti ima tehničku ulogu u procesu utvrđivanja preporuka Savjeta bezbjednosti Generalnoj skupštini UN, te da nema uticaja na rezultate glasanja.

Do sada su ambasadori Savejta bezbjednosti UN održali dva kruga glasanja o novom generalnom sekretaru UN, opredjeljujući se između 11 kandidata, među kojima Srbiju predstavlja Vuk Јeremić, bivši predsjedavajući Generalne skupštine UN i nekadašnji šef diplomatije.

Nakon drugog kruga, Јeremić je osvojio drugo mjesto sa osam pozitivnih glasova, četiri negativna i tri uzdržana.

Bivši portugalski premijer Antonio Gutereš bio je prvi sa 11 pozitivnih glasova, dva negativna i dva uzdržana.

Novozlanđanka Helen Klark bla na šestom mjestu, sa šest pozitivnih, osam negativnih i jednim uzdržanim glasom.

U skladu sa Poveljom UN, generalnog sekretara imenuje Generalna skupština prema preporuci Savjeta bezbjednosti.