latinica  ћирилица
20/08/2016 |  16:13 | Autor: TANЈUG

Ankara traži pretrese i izručenje troje Gulenovih pristalica

Turska vlada poslala je njemačkim vlastima zahtjev za 40 pretresa i izručenja troje pristalica islamskog propovjednika Fetulaha Gulena kojeg krivi za prošlomjesečni pokušaj državnog udara, piše danas njemački list "Špigl".
Ankara (Foto: Flickr/Jorge Franganillo) -
Ankara (Foto: Flickr/Jorge Franganillo)

Pozivajući se na dokumenta povjerljivog sadržaja, njemački nedjeljnik je prenio da je turska tajna služba tražila pomoć od njemačke obavještajne agencije kako bi uhvatila Gulenove pristalice u Njemačkoj.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio je mrežu škola, dobrotvornih organizacija i preduzeća koje predvodi Gulen, a koje su se decenijama širile u Turskoj i inostranstvu, za pokušaj infiltriranja u državne institucije i organizovanje propalog puča.

Vlasti u Turskoj su uhapsile ili suspendovale nekoliko desetina hiljada policajaca, vojnika, zvaničnika, sudija i državnih službenika zbog navodne povezanosti sa Gulen pokretom.

Turska tajna služba želi da BND iskoristi svoj uticaj i podstakne njemačke poslanike da preduzmu akciju protiv Gulenovih pristalica, te da ih potom izruče Turskoj, prenosi "Špigl".