latinica  ћирилица
20/08/2016 |  18:17 ⇒ 18:56 | Autor: RTRS

Uređenje spomen obilježja dobojskim logorašima iz perioda 1915-1917. (FOTO)

Spomen obilježje dobojskim logorašima iz perioda 1915-1917. godine bio je zapušten i zarastao u korov. Grupa mladih aktivista SNSD-a na čelu sa svojom bivšem profesoricom Tijanom Vasiljević Stokić okupila se, očistila ga i uredila.
Doboj: - čišćenje Spomen obilježja nastradalim u dobojskom logoru - Foto: RTRS
Doboj: - čišćenje Spomen obilježja nastradalim u dobojskom logoruFoto: RTRS

Ovo je bio prvi koncentracioni logor u Evropi, kojeg je za vrijeme Prvog svjetskog rata izgradila Austrougarska vlast. U logoru je ubijeno više od 12.000 Srba.

Srpska pravoslavna crkvena opština u Doboju osveštala je spomen crkvu Svetih Apostola Petra i Pavla 1938. godine i spomen kosturnicu kojeg su Ustaše porušile 1941. godine, a poslijeratna vlast obnovila ali sa drugačijim epitafom i bez krsnog značenja. Republika Srpska je sagradila novi časni krst prvobitnog izgleda 1993. godine.

Doboj-uređenje spomen obilježja

Današnji entuzijasti su se odlučili na akciju čišćenja i uređenja spomen kosturnice i postojećeg spomen obilježja skrećući pažnju svim građanima da u Doboju već više od 80 godina postoji spomenik istorijskog značaja o kome gradska vlast na čelu sa gradonačelnikom Obrenom Petrovićem ne vodi računa.