latinica  ћирилица
20/08/2016 |  18:50 ⇒ 21/08/2016 | 00:02 | Autor: RTRS

Narednih sedam dana 500 djece sa Kosmeta u Srpskoj (VIDEO)

Tokom narednih sedam dana u Republici Srpskoj boraviće više od 500 djece sa Kosova i Metohije.
Bijeljina: Doček djece sa Kosova - Foto: SRNA
Bijeljina: Doček djece sa KosovaFoto: SRNA

Djecu koja su stigla danas prihvatile su porodice njihovih vršnjaka iz Bijeljine, Banjaluke, Prijedora, Laktaša, Gradiške, Prnjavora, Modriče, Šamca, Broda i Gacka.

Djeca su doputovala u okviru projekta „Spojimo srpsku djecu Kosmeta i Republike Srpske", a u banji Dvorovi su ih dočekali ministri prosvjete Dane Malešević i industrije Petar Đokić.

Đokić je podsjetio da je Vlada Srpske izgradila je šest stanova za smještaj Srba izbjeglih u sjeverni dio Kosmeta, kao i Kulturni centar Republike Srpske u Kosovskoj Mitrovici.

" Upozoravamo na taj način svjetsku javnost na područje Evrope u kome u neslobodi živi srpski narod, i ne samo što nije slobodan, nego nije ni ravnopravan ",rekao je Đokić.

Prema riječima ministra prosvjete u Vladi Srpske, desetak autobusa dovezlo je u Srpsku najbolje učenike kosovskih osnovnih škola.

"Ove godine je to značajno zato što je to nagrada za najbolje učenike, za one koji su odlični u učenju i vladanju i kojima će to biti podstrek da nastave da učejer im znanje nikada niko ne može oduzeti" istakao je ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević.

Milorad Arlov iz Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji je podsjetio da je u proteklih pet godina organizovan veći broj akcija pomoći za Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Hoćemo da pomognemo srpski narod na Kosovu i Metohiji da opstane, jer dolje su srpske svetinje, Kosovo i Mertohija je ikona srpskog naroda, i s ove, i s one strane Drine, i ma gdje bili u svijetu", poručio je Arlov.