latinica  ћирилица
21/08/2016 |  13:30 | Autor: SRNA

Sutra druga sjednica Komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike

U Banjaluci će sutra biti održana druga sjednica Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Početak sjednice zakazan je za 12 časova u sali Narodne skupštine Republike Srpske, saopšteno je iz ove komisije.

Na prvoj sjednici koja je održana 15. avgusta Komisija je donijela nekoliko važnih akata, prije svega, normativne prirode - da uredi svoj rad, utvrdi izgled glasačkog listića za referendum 25. septembra, kao i niz drugih materijala kao što su zapisnik sa glasačkih odbora, zapisnici sa opštinskih i gradskih komisija, te konačni zaključak Republičke komisije.

"Komisija je počela proces i prema drugima institucijama, te organima vlasti lokalne samouprave o aktivizmu i animaciji za određene procesne i organizacione radnje koje su dužni po zakonu da pruže Komisiji za referendum", rekao je tada predsjednik Republičke komisije Siniša Karan.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je na sjednici 11. avgusta da vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda nije povrijeđen odlukom Narodne skupštine Srpske o raspisivanju referenduma o Danu Republike, niti Zakonom o popisu koji je usvojio parlament Srpske.

U "Službenom glasniku Republike Srpske" od 12. avgusta objavljena je odluka Narodne skupštine Srpske o raspisivanju republičkog referenduma o 9. januaru kao Danu Republike, čime je ona i zvanično stupila na snagu.