latinica  ћирилица
21/08/2016 |  14:13 | Autor: SRNA

Đurić: Priština da počne sprovoditi obaveze iz Brisela

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da Beograd sprovodi obaveze iz briselskog dijaloga, čak i one koje nisu posebno popularne, dok to nije slučaj sa Prištinom.
Marko Đurić (Foto: Screenshot) - Foto: TANЈUG
Marko Đurić (Foto: Screenshot)Foto: TANЈUG

Đurić ističe da bi bilo neuporedivo odgovornije kada bi se ljudi koji vode pregovarački tim Prištine uzdržali da svaki put upru prstom u drugu stranu, već da objeručke počnu da sprovode obaveze.

On je naveo da se može vidjeti koja strana u dobroj mjeri ispunjava svoje obaveze, ako se pogleda gomila obaveza koje je ispunila Srbija i ono što je Priština trebalo da sprovede.

Komentarišući ocjenu generalnog sekretara UN da sprovođenje sporazuma iz Brisela "nije značajno napredovalo", Đurić je rekao novinarima da vrlo često "pružena ruka Beograda ostaje da visi u vazduhu".

"To se vidi i kada je reč o sprovođenju sporazuma. Meni je iskreno žao što je to tako, jer dok napredak ide sporim hodom dotle će ekonomska situacija na Kosovu i Metohiji ostati ovakva kakva je danas", dodao je Đurić.

On je istakao i da su na pitanju Kosova i Metohije u prethodnih nekoliko godina, zgaženi međunarodno pravo, principi i Povelja UN, da je kršen mandat i uloga Misije UN na Kosovu, u čijem je prisustvu na nelegalan način proglašena secesija - prenijeli su beogradski mediji.

"Boreći se za Kosovo i Metohiju, mislim da se u okviru UN borimo za položaj svih država u svetu čiji je teritorijalni integritet i suverenitet ugrožen", ističe Đurić.