latinica  ћирилица
21/08/2016 |  15:43 ⇒ 16:45 | Autor: SRNA

Dačić: Ogromni pritisci na sve zemlje da priznaju Kosovo

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da se vrše ogromni pritisci na sve zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova i da to redovno, na svakih nekoliko mjeseci, čine "neke velike zemlje".
Beograd - Foto: RTRS
BeogradFoto: RTRS

"Redovno na svakih nekoliko meseci, neke velike zemlje razgovaraju sa zemljama koje nisu priznale Kosovo, vrši se ogroman pritisak da i one promene svoje pozicije", izjavio je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je rekao da će Srbija činiti sve što može da bude u stalnoj komunikaciji sa zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova, kako bi one ostale pri tom stavu.

Dačić je rekao i da prištinski ministar spoljnih poslova obilazi sve te zemlje ne bi li promijenile stav, a da je nedavno sa tim ciljem kao privatno lice, na poziv nekih zapadnih zemalja, učestvovao i na samitu karipskih država, iako na to nema pravo.

"Tamo se na Karibima sreo sa svim zemljama koje nisu priznale Kosovo", rekao je Dačić, navodeći da su neke ostrvske zemlje pod pritiskom islamskih zemalja koje finansiraju njihovo područje da priznaju Kosovo.

"Većina njih pojma nema šta je suština problema", rekao je Dačić.

On je najavio da će sljedeće nedjelje biti u Njujorku na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o izvještjau Ban Ki Mina o Kosovu.

Dačić je istakao da Priština želi da otjera misiju UN sa Kosova i Metohije, kao i da ukine sjednice Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu, što podržava nekoliko zemalja.

On je najavio da će sredinom sljedećeg mjeseca biti u Venecueli, gdje će biti održan samit nesvrstanih, a nakon toga predstoji generalna debata u Generalnoj skupštini UN, na kojoj će učestvovati premijer Srbiju Aleksandar Vučić.

DAČIĆ: ZAGREB SVOЈIM KORACIMA UGROZIO REGIONALNU STABILNOST

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Hrvatska preduzela niz koraka koji su "apsolutno ugrozili regionalnu stabilnost" i da do normalizacije odnosa sa Zagrebom teško može doći dok traje predizborna kampanja u Hrvatskoj, gdje se rehabilituje Nezavisna Država Hrvatska.
"To je odraz toga da u Hrvatskoj i dalje postoji antisrpska linija, kao znak raspoznavanja u unutrašnjim borbama. Ako će se to ko je veći Hrvat dokazivati time ko više mrzi Srbe, onda je to tragično za celi region", ocijenio je Dačić.

On je istakao da Srbija reaguje na konkretne izjave i postupke i da ne izaziva regionalnu nestabilnost, nego želi saradnju i spremna je da uloži maksimalne napore za normalizaciju odnosa.

Dačić je rekao na konferenciji za novinare da predizborna politička kampanja u Hrvatskoj ima za cilj da predstavi neke hrvatske političare kao one koji brane hrvatske veterane.

"Nemojte više da lažete svoj narod jer time izazivate nestabilnost. Hrvatska je preduzela niz koraka koji su apsolutno ugrozili regionalnu stabilnost", rekao je Dačić podsjetivši na rehabilitaciju fašističke ustaške NDH-a.

On je naveo da dok cijeli svijet obilježava godišnjicu formiranja ili oslobađanja fašističkih konclogora, jedino se u Hrvatskoj i dan danas bore sa tim koliko je stvarno ljudi ubijeno u tim logorima, da li sto, dvjesto ili petsto ili sedamsto hiljada ljudi.

"Uostalom ima li razlike. Ta fašistička tvorevina je ostavila svoje duboke korene. Danas imate ponovo raspravu da li je ustaški pozdrav `Za dom spremni` dozvoljeno upotrebljavati. Za `Zig hajl` se u Nemačkoj dobije tri godine zatvora", napominje Dačić.

Podsjetivši da Hrvatska prijeti da Srbija neće ući u EU, Dačić je ponovio da je to što danas radi hrvatska vlast, koja ima antievropske zakone i praksu, velika sramota za EU.

"Ćirilica je bila zabranjena u NDH. Koliko je to daleko od te zabrane do lomljenja ćiriličnih tabli i onoga što kaže ministar unutrašnjih poslova da treba brojkama dovesti do toga da ćirilice više nema u Vukovaru", rekao je Dačić.

On je istakao da se nastavljaju prijetnje iz Hrvatske prema Srbiji da nikada neće postati član EU i da se govore "neke gluposti o velikoj Srbiji". "NDH je bila do Zemuna. O kakvoj velikoj Srbiji oni govore? U NDH su trećina stanovništva bili Srbi, zato što je NDH obuhvatala područja van Hrvatske", rekao je Dačić.

On je upitao kakav je to koncept "velike Srbije" kada danas Srba u Hrvatskoj ima oko četiri odsto, a do prije 20 do 30 godina, prije "Oluje", bilo ih je 14 odsto. "Ko je to počinio genocid nad njima, kada mi imamo tri puta manje Srba nego prije `Oluje`, a da ne govorimo prije Drugog svjetskog rata?", naveo je Dačić.

On je rekao da je Evropska komisija odbacila zahtjeve Hrvatske povodom srpskog zakona o univerzalnoj nadležnosti u suđenjima za ratne zločine, te dodao da bi bilo bolje da hrvatski šef diplomatije Miro Kovač i svi ostali ne obmanjuju svoju javnost time da je Evropska komisija na njihovoj strani i da je navodno dala neki ultimatum Srbiji.

Dačić je istakao da bi Srbija mogla da "goni" i bez ovog zakona, jer postoji univerzalna nadležnost za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, te postavio pitanje "da li je u Hrvatskoj pokrenut bilo kakav proces povodom tih zločina, zbog kojih su optužbe podnijeli srpski organi?".

On je ponovio da Vučić u svom govoru u Donjoj Gradini nikome nije prijetio kada je rekao da Srbija neće dozvoliti ponovljanje etničkog čišćenja nad Srbima i logore.