latinica  ћирилица
21/08/2016 |  16:34 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Radna nedjelja za stranke u Banjaluci (VIDEO)

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić najavio je kako će ova stranaka, osim kampanje za lokalne izbore, voditi i referendumsku kampanju.
Banjaluka - Foto: nezavisne novine
BanjalukaFoto: nezavisne novine

A banjalučki socijalisti danas o privredi. Najavili su da će se zalagati da Banjaluka postane privredni centar Srpske.

Istovremeno, banjalučki SDS uputio je žalbu Gradskoj izbornoj komisiji zbog njihove odluke da ovoj stranci zabrani pojedinačne posmatrače, jer na izbore izlaze unutar koalicije. 

DNS uvjerava da će sprovoditi politiku principijelno, kao i do sada. Programu rada i predizbornoj kampanji stranke pristupili su mnogo bolje nego ikad do sada, ističe predsjednik Gradskog odbora Nedeljko Čubrilović: "Dok drugi pričaju o aktuelnim problemima koji su iznad problema nadgradnje, DNS je opredijeljen da građanima priča o konkretnim problemima koji stvaraju uslove za tu nadgradnju."

Nosilac liste DNS-a Budimir Balaban predstavio je inicijativu za manje birokratije, a više investicija.

I banjalučki socijalisti, u Skupštini grada, kažu, zalagaće se za poboljšanje privrednog ambijenta.

- U lokalnim zajednicama se u protekle četiri godine apsolutno nije govorilo o privredi, jer je sva priča išla u pravcu da je privreda obaveza Republike i države i shvatilo se na kraju da se lokalne zajednice moraju uključiti u rješavanje tih problema, kaže Radenko Komljenović.

Ujedinjena Srpska spremna je za predstojeće izbore, a osim izborne kampanje, vodiće i onu, referendumsku, poručio je Nenad Stevandić, predsjednik stranke, nakon sjednice Glavnog odbora. Referendumom, kaže, prvi put u 21 godinu, odlučujemo sami o sebi: "Svi smo, sve partije u Narodnoj skupštini, glasali za održavanje referenduma i zato "iko ne smije da se izvlači iz referendumske kampanje i sprovođenja referenduma".

Iz banjalučkog SDS-a žalba Gradskoj izbornoj komisiji na njenu odluku prema kojoj je uskraćeno pravo posmatrača SDS-a za posmatranje izbornih aktivnosti GIK-a, koje im je osporeno jer nastupaju u koaliciji.

Ljubo Ninković, član Gradskog odbora, kaže da su se pozvali na Izborni zakon BiH, na član koji predviđa da svi politički subjekti, koalicije, nezavisni kandidati koji se kandiduju u osnovnoj izbornoj jedinici imaju pravo da akredituju svog posmatrača.

Ipak, smatraju da žalba mora biti usvojena s obzirom da se pozivaju na Izborni zakon BiH koji je viši pravni akt u odnosu na uputstvo za akreditovane posmatrače na koje se pozvao GIK.