latinica  ћирилица
21/08/2016 |  18:05 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Incko: PIK o referendumu u utorak, iz Srpske poruka-šta god odluče, neće biti obavezujuće! (VIDEO)

Najava visokog predstavnika Valentina Incka da će u utorak sazvati članice Savjeta za provođenje mira u BiH zbog najavljenog referenduma u Srpskoj izazvala je brojna reagovanja.
PIK - Foto: RTRS
PIKFoto: RTRS

Šta god da odluči PIK, sigurni su u Srpskoj, referendum će biti održan. Pritiske više nećemo tolerisati, saglasni su domaći političari, a referendum ni na koji način ne krši zakone u BiH. 

Međunarodna zajednica pokušava da izvrši pritisak na Srpsku zbog referenduma, smatra predsjednik Srpske, Milorad Dodik, a to čini kao produžena ruka bošnjačke politike. Problem je što ne mogu da nađu razlog za sprečavanje referenduma, kaže Dodik, jer nije sporno ni referendumsko pitanje ni pravo da se on održi:" Vjerujem da neki u međunarodnoj zajednici pokušavaju, da zbog tog podaničkog odnosa sa muslimanima, svih ovih godina izgrade neki stav u vezi sa eventualnim zabranama. To bi bilo nedopustivo i time bi se međunatodna zajednica pokazala kao produžena ruka muslimana u BiH, što ona ustvari i jeste."

Predsjednik Parlamenta Srpske je siguran da visoki predstavnik neće upotrijebiti bilo kakvu silu da bi spriječio referendum.

- Mi ne možemo da znamo za čim sve mogu da posegnu visoki predstavnik i svi koji učestvuju u formiranju političkog ambijenta. A što se tiče zakona, sve su ustanove uradile sve po zakonu da bi se referendum održao, kaže predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

- Јa se nadam da PIK nije šerijatski savjet i da PIK neće rušiti demokratske principe i pravo na referendum. Ne mislim da bi PIK trebalo da poštuje želje Izetbegovića i da nam uvodi šerijatska pravila, kategoričan je potpredsjednik Parlamenta Srpske Nenad Stevandić.

Nijedna odluka PIK-a neće biti obavezujuća, kaže ministar Petar Đokić, a međunarodna zajednica, dodaje, ne bi trebalo da pravi probleme u BiH: "Nema veze, neka se sastanu, ali nemaju pravo da ruše odluke nadležnih, legalnih, legitimnih organa kao što su Narodna skupština i Vlada Republike Srpske. Oni samo treba da budu u duhu takvih odluka naš partner u realizaciji i sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma."

O referendumu u Srpskoj se oglasila i Srbija, kao garant mirovnog sporazuma u BiH. Čudno je, kaže ministar inostranih poslova Ivica Dačić, kako se uvijek traži reakcija Srbije na Srbe, a ne i na prijetnje upućene Srbiji, kao što je zabrana da srpska delegacija dođe u Srebrenicu: "Srbija neće da se miješa, neće da svojim učešćem ispadne kao da se miješa u unutrašnje prilike u Srpskoj i BiH, ali sigurno da je naš interes stabilnost u Republici Srpskoj i BiH."

Visoki predstavnik je za sutra najavio konsultacije sa nekim članicama PIK-a, a zvanični sastanak će biti održan za dva dana. Nije pojasnio kakvu odluku treba da donesu i sa kakvim posljedicama.