latinica  ћирилица
21/08/2016 |  18:22 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Iz stečaja na tržište – uspješan primjer preduzeće Јavor iz Nevesinja (VIDEO)

Iz Nevesinja uspješan primjer preduzeća, koje se iz stečaja vratilo na tržište.
Nevesinje: Đokić - Varezi - Foto: SRNA
Nevesinje: Đokić - VareziFoto: SRNA

Italijanka Klaudija Varezi kupila je tekstilnu fabriku Јavor i nakon skoro dvije godine stečaja, pokrenula proizvodnju.

U planu je i otvaranje novih radnih mjesta. Sredstva za obuku radnika obezbijediće Ministarsvo industrije rudarstva i energetike, prostor lokalna samouprava, a neophodan materijal novi vlasnik. 

Nakon 14 mjeseci saradnje sa Јavorom, Klaudija Varezi je odlučila da kupi ovo preduzeće. Izrazila je nadu da će zajedno sa resornim ministarstvom i opštinom produktivnost u ovoj fabrici biti udvostručena. Uz osamdeset radnika koji već rade, biće zaposleno još šezdesetak radnica, koje će šiti muške košulje za inostrano tržište.

- Uvjerena sam da će realizacija ovog projekta biti u interesu obje strane. Mislim da će nam biti potrebno još 60 novih radnika s tim da to neće ići u tako kratkom roku jer treba vremena da se obuče, pojasnila je Klaudija Varezi.

Momčilo Šiljegović, načelnik opštine Nevesinje, izrazio je zadovoljstvo što je investitor u prethodnom periodu sve dogovoreno ispoštovao.

- Što se tiče lokalne samouprave, uradićemo sve da se pripreme prostorije za obuku, dodaje Šiljegović.

Ministar industrije, rudarstav i energetike, Petar Đokić, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je investitor iz Italije, što je dobra poruka i za druge partnere iz Evrope. Đokić je istakao da će Vlada Srpske nastaviti da vodi aktivnu politiku podrške ekonomskom rastu i razvoju: "Vrlo je značajno što će ovaj kolektiv doprinijeti ukupnom ekonomskom razvoju ove lokalne zajednice, ali i šire, ali će imati značajan uticaj i na ukupan industrijski rast Republike Srpske."

Otkad je italijanski investitor pokrenuo proizvodnju u preduzeću Јavor, godišnje se proizvodilo oko 120. 000 komada košulja visokog kvaliteta. Upošljavanjem novih radnica taj broj biće i veći.