latinica  ћирилица
21/08/2016 |  18:43 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Novi napad na imovinu SPC u Sarajevu, zapaljen dio hrama u Pofalićima (VIDEO)

Novi napad na imovinu Srpske pravoslavne crkve. U Sarajevu je jutros zapaljen dio Hrama Preobraženja Gospodnjeg što je uznemirilo ionako malobrojne sarajevske vjernike.
Sarajevo: Zapaljen dio hrama - Foto: RTRS
Sarajevo: Zapaljen dio hramaFoto: RTRS

Požar je izbio u prostoriji u okviru objekta crkve koja je služila kao ostava za mašine i vrtni alat.

Do požara je najvjerovatnije došlo djelovanjem otvorenog plamena – to je zaključak sudskog vještaka.

I dok se čekaju rezultati istrage, pretpostavka koja se mogla čuti jutros u porti hrama jeste da je kroz prozor, koji je zbog ranijih napada pričvršćen daskama i šipkama, ubačena zapaljiva materija.

Inače, ovaj hram već 40-ak puta je bio meta napada vandala i pljačkaša, a istrage su uglavnom završavane bez rezultata.

Umjesto liturgije, u sarajevskom hramu Preobraženja Gospodnjeg jutros policijski uviđaj. Umjesto sveštenika, ionako malobrojne sarajevske vjernike dočekala je žuta traka.

- Јutros oko 8 časova došli smo da se pripremamo za liturgiju. Kad smo otključali, crkva je bila puna dima. Utvrdili smo da je požar u ostavi crkvenoj, tamo je bila kosilica, neki alat, to je sve izgorjelo, dim je još uvijek išao na spoljni prozor od strane crkve, priča Čedomir Đelmo, paroh dolački.

Ubrzo su stigli vatrogasci, požar ugasili, a po ovlašćenju kantonalnog tužioca, pripadnici MUP-a Sarajevskog kantona obavili su uviđaj u prisustvu sudskog vještaka za protivpožarnu zaštitu.

 -Tokom vršenja uviđaja sudski vještak je došao do zaključka da je do požara došlo najvjerovatnije djelovanjem otvorenog plamena, kaže Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

Vjernici zaprepašteni najnovijim vandalskim činom kojim se, poručuju, ne želi dobro BiH i zajedničkom životu.

- Nije nimalo slučajna poruka paljenja ovog hrama. Mislim da neko stoji iza toga. Svi hramovi u Kantonu do sada su više puta oštećeni, paljeni, obijani, pljačkani, ističe Milivoje Čavarkapa, predsjednik Udruženja "Povratak u Sarajevo".

Sama Crkva Preobraženja Gospodnjeg do sada je bila meta 40-ak napada. Malo šta je otkriveno, a sada stižu izvještaji za napade od prije 10-15 godina da su slučajevi zastarjeli i da se istraga obustavlja.

Vrlo je indikativno i da je prilikom jučerašnjeg rasklapanja šatora nakon proslave krsne slave hrama, primjećeno da je on isječen, što je takođe prijavljeno. Ali to izgleda nije bio i jedini incident. Јedan od vjernika koje smo zatekli u porti hrama tvrdi da su jednom policijskom oficiru na proslavi smetale srpske zastave.

Napad na pofalićku srpsku crkvu naišao je na oštre osude iz Srpske i Srbije – traži se hitna reakcija nadležnih.
 
- Mi tražimo hitnu istragu, nadamo se da se neće ponoviti istraga kao povodom Srebrenice, odnosno povodom napada i pokušaja ubistva premijera Vučića. To su stvari na koje naša država mora da reaguje, navodi Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Ista politika koja je zapalila Hram Preobraženja Gospodnjeg želi i da ukine Republiku Srpsku, reaguje poslanik SNSD-a u bh. parlamentu Staša Košarac i dodaje da je namjera ovakvih incidenata zastrašivanje i ono malo Srba koji žive u Sarajevu, odnosno ostvarivanje političkih ciljeva koji nisu postignuti u ratu.

Hitno otkrivanje počinilaca zatražio je i PDP - ukoliko oni ne budu otkriveni, poručuju, Srbima će po ko zna koji put biti poslata poruka da im nije mjesto u Sarajevu.