latinica  ћирилица
22/08/2016 |  07:38 | Autor: TANЈUG

Odsude napada u Turskoj

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun osudio je samoubilački bombaški napad na svadbi na jugoistoku Turske u kom je 51 osoba poginula, i pozvao da se počinioci kazne.

"Generalni sekretar osudio je jučerašnji teroristički napad na proslavi vjenčanja u gradu Gazijantep u Turskoj. On izjavljuje saučešće porodicama žrtava, vladi i narodu Turske", navodi se u saopštenju Banove kancelarije.

U saopštenju se ističe da se Ban nada da će počinioci ovog napada biti brzo identifikovani i privedeni pravdi.

"Ponovo je ukazao na neophodnost jačanja regionalnih i međunarodnih napora u sprečavanju i borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma", kaže se u saopštenju, prenijela je agencija AFP.

SAD osudile napad na svadbi u Turskoj, nude pomoć Ankari

SAD su osudile samoubilački bombaški napad na svadbi na jugoistoku Turske, u kom je 51 osoba poginula, i ponudile pomoć Ankari u borbi protiv terorizma.

"SAD snažno osuđuju jučerašnji gnusni napad. Stojimo uz našeg saveznika i partnera Tursku i potvrđujemo posvećenost porazu zajedničke prijetnje terorizma", naveo je u saopštenju portparol američkog Stejt departmenta Mark Toner.

Napad je osudio i američki Nacionalni bezbjednosni savjet, navodeći da su "počinioci ovog varvarskog čina kukavički napali svadbu, ubivši na desetine ljudi".

U saopštenju se podsjeća da je američki potpredsjednik DŽozef Bajden u srijedu posjetiti Ankaru, gdje će prenijeti odlučnost SAD da se zajedno sa Turskom suprotstavi terorizmu.

U napadu bombaša-samoubice na svadbi u gradu Gazijantep ubijena je 51 osoba, dok je oko 100 ljudi povrijeđeno.