latinica  ћирилица
22/08/2016 |  08:04 | Autor: SRNA

U Hrvatskoj na djelu konzervativna revolucija

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je u Barbanu da je posljednjih mjeseci u Hrvatskoj na djelu opasna konzervativna revolucija i povratak retorike iz devedesetih godina 20. vijeka koja tjera strah u kosti pripadnicima nacionalnih manjina.
Zastava Hrvatske - Foto: Getty Images
Zastava HrvatskeFoto: Getty Images

Na "opasnu eskalaciju netolerancije i šovinizma te ignoranciju institucija prema iskazivanju netrpeljivosti prema manjinama" Miletić je upozorio u Barbanu, opštini u Istri, gdje su se na manifestaciji Trke na Prstenac okupili brojni političari.

Miletića posebno zabrinjava što političari oportuno ćute kad se takve stvari događaju u izbornoj kampanji.

On je pozvao sve političke faktore, ali i državne institucije, da zbog politike, koalicija, i fotelja ne zatvaraju oči pred stvarima koje Hrvatsku vraćaju vijekovima unazad, a funkcionere da odmah i bez rezerve osude svaku vrstu oživljavanja mračne hrvatske prošlosti, svaki govor mržnje i svako iskazivanje netrpeljivosti prema manjinama.

Miletić tvrdi da su oživljavanje crnih košulja, govor mržnje i poruke pripadnicima manjina da su nepoželjni samo dio tog "sramotnog diskursa" koji je u izbornom razdoblju postao predmet političke trampe i besprizornog kalkulisanja.

Miletić kaže da je IDS jedina stranka ili u najboljem slučaju među rijetkim glasovima koji jasno i glasno osuđuju sramotne ekstremističke ispade i koji pozivaju na zdrav razum kad se povedu sulude rasprave o prihvatljivosti pozdrava "za dom spremni", prenose hrvatski mediji.

"Ogorčeni smo spremnošću javnih aktera da o tome, u 21. vijeku, u srcu moderne Evrope, uopšte raspravljaju", poručio je predsjednik IDS-a.