latinica  ћирилица
22/08/2016 |  08:08 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

"Što prije formirati gradske i opštinske komisije" (VIDEO)

U Banjaluci je danas održana druga sjednica Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike.
Druga sjednica Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike - Foto: RTRS
Druga sjednica Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu RepublikeFoto: RTRS

Na ovoj sjednici analizirani su zaključci sa prve sjednice i izraženo zadovoljstvo što je Vlada Srpske usvojila finansijski plan za sprovođenje referenduma.

Nakon što je Vlada usvojila finansijski okvir o provođenju referenduma Republička komisija će težište rada prebaciti na posebne gradske i opštinske komisije koje trebaju da budu formirane što prije.

Predsjednik Komisije Siniša Karan rekao je da su u toku aktivnosti izrade kompletnog glasačkog materijala, te da CIK BiH nema zakonskog osnova da ne ustupi biračke spiskove, a u slučaju da se to desi "bila bi to teška nezakonitost".

- Da bi referendum bio legalan potrebno je da izađe preko 50 odsto upisanih u biračke spiskove - rekao je Karan.

Karan je ponovio da odluka supervizora Brčko distrikta Brusa Bertona neće spriječiti građane distrikta koji imaju državljanstvo Republike Srpske da na drugi način glasaju na referendumu van teritorije distrikta.

Podsjećamo, na prvoj sjednici koja je održana 15. avgusta Komisija je donijela nekoliko važnih akata, prije svega, normativne prirode - da uredi svoj rad, utvrdi izgled glasačkog listića za referendum 25. septembra, kao i niz drugih materijala kao što su zapisnik sa glasačkih odbora, zapisnici sa opštinskih i gradskih komisija, te konačni zaključak Republičke komisije.

"Komisija je počela proces i prema drugima institucijama, te organima vlasti lokalne samouprave o aktivizmu i animaciji za određene procesne i organizacione radnje koje su dužni po zakonu da pruže Komisiji za referendum", rekao je tada predsjednik Republičke komisije Siniša Karan.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je na sjednici 11. avgusta da vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda nije povrijeđen odlukom Narodne skupštine Srpske o raspisivanju referenduma o Danu Republike, niti Zakonom o popisu koji je usvojio parlament Srpske.

U "Službenom glasniku Republike Srpske" od 12. avgusta objavljena je odluka Narodne skupštine Srpske o raspisivanju republičkog referenduma o 9. januaru kao Danu Republike, čime je ona i zvanično stupila na snagu.