latinica  ћирилица
22/08/2016 |  10:28 | Autor: Agencije

Turski agenti "haraju" Njemačkom

Turska obavještajna služba MIT u Zapadnoj Evropi navodno raspolaže sa oko 800 ljudi koji su najvećim dijelom aktivni u Njemačkoj, piše list “Velt am zontag“, nedjeljno izdanje lista “Velt“, citirajući jednog političara koji se bavi bezbjednosnim pitanjima, a koji nije želio da bude imenovan.
Njemačka obavještajna služba - Foto: AFP
Njemačka obavještajna službaFoto: AFP

Pored toga, MIT je, kako se procjenjuje, regrutovao još oko 6.000 informanata i tako formirao jedinstvenu i gustu nadzornu mrežu. Tako na jednog agenta ili informanta dolazi 500 građana u Njemačkoj s turskim porijeklom, dodaje “Velt am Zontag“ ističući da čak ni zloglasnoj DDR-ovoj tajnoj policiji – Štazi – nije polazilo za rukom da u Zapadnoj Njemačkoj angažuje vojsku agenata sličnih razmjera.

List piše da su špijunske akcije usmjerene uglavnom protiv Kurda, Alevita i pristalica pokreta Fetulaha Gulena, a svi oni su javni glavni neprijatelji AKP, stranke turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana. Oni su u fokusu interesovanja MIT, navodi “Velt am zontag“.

Stručnjak za tajne službe Erih Šmit-Enbom je, u vezi s tim navodima, izjavio da Njemačka sebi ne smije da dopusti takve špijunske akcije od jedne NATO-članice. U slučaju aktivnosti MIT, već “odavno se više ne radi o standardnom obavještajnom razjašnjenju, već o obavještajnoj represiji“. Prema navodima Šmit-Enboma, turska tajna služba brojnim oficirima dodjeljuje lažne identitete i prividno ih raspodjeljuje da rade, recimo, u turističkim agencijama, turskim bankama ili preduzećima. Kako mnogi Turci smatraju da je čast raditi za tajnu službu, a pored toga i ne koštaju mnogo, njemačka Služba za zaštitu ustavnog poretka jedva da i sazna za to, kaže taj stručnjak.

Zbog navoda o tolikom broju turskih agenata, odnosno informanata u Njemačkoj, Parlamentarni kontrolni odbor Bundestaga će tu temu da stavi na dnevni red odmah po završetku ljetnje stanke parlamenta, poručio je poslanik Zelenih u Bundestagu Hans-Kristijan Štrebele. On je rekao da se radi o “nevjerovatnim tajnim aktivnostima“ MIT te da Služba za zaštitu ustavnog poretka, njemačka obavještajna služba BND i policija, pod hitno moraju da provjere svoju saradnju s Turskom.