latinica  ћирилица
22/08/2016 |  11:17 ⇒ 11:50 | Autor: Agencije

Reno proizveo posljednji Megan III

Reno Sport je saopštio da je nakon sedam godina prekinuo proizvodnju modela Megana III.
Reno Megan - Foto: klix.ba
Reno MeganFoto: klix.ba

Automobil se prvi put pojavio na trci Formule 1 za Veliku nagradu Monaca 2009. godine. Radi se o kompaktnom kupeu koji je proizveden u 30.000 jedinica u fabrici u španskoj Palensiji. Iz tog postrojenja su automobili dostavljeni u 30 različitih zemalja.

Model je bio dostupan kupcima širom Evrope, ali i u Јapanu, Kini, Singapuru, Јužnoj Africi, Australiji i drugim zemljama.

Tokom svog života je Megane RS dobio i nekoliko ograničenih vezija, a najsnažnija od njih je 275 Trofi-R. Ovaj automobil je oborio rekord kruga na Nirburgringu u kategoriji automobila s prednjim pogonom. Dogodilo se to u junu 2014. godine, kada je završio krug za 7 minuta i 54,36 sekundi. Ipak, rekord je oborila Honda Sivik s vremenom 7:50.63.

Potom je rekord prešao u vlasništvo Volksvagenovog Golfa GTI Klubsport S, koji je cilj prešao s vremenom 7:49.21.

Reno Sport već testira nasljednika, koji će biti u formi petovratnog hečbeka. Zvanično predstavljanje se očekuje sljedeće godine, a spekuliše se da će ga pokretati novi 1,8-litarski motor s turbopunjačem, koji isporučuje 300 KS.

Novi Megan se prodavati sa manuelnim i sedmostepenim automatskim mjenjačem, kako bi kompanija ugodila svim kupcima. Klio RS nije dostupan sa manuelnim mjenjačem. Moguć je i pogon na sva četiri točka.

Nadolazeći Megan RS će biti predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi u martu naredne godine, ili na Sajmu automobila u Frankfurtu sredinom septembra iste godine. Početak prodaje se očekuje krajem 2017. ili početkom 2018. godine.