latinica  ћирилица
22/08/2016 |  12:04 | Autor: sputniknews.com

Turskoj ukinuti vize tek kad ispuni uslove

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Јunker rekao je da će Turcima biti odobrena putovanja bez viza u zemlje-članice Evropske unije od oktobra, samo ako Ankara ispuni sve uslove, uključujući reformu antiterorističkih zakona, javlja “Rojters“.
Žan-Klod Јunker - Foto: Getty Images
Žan-Klod ЈunkerFoto: Getty Images

"Pitanje putovanja bez viza, koje je direktno povezano sa Sporazumom o rješavanju pitanja izbjeglica, može da bude primjenjeno 1. oktobra samo ako svi uslovi budu zadovoljeni“, rekao je Јunker na evropskom forumu u Alpbahu, godišnjoj konferenciji u Austriji.

Prema njegovim riječima, “antiteroristički zakoni se ne mogu koristiti za zatvaranje intelektualaca, naučnika i novinara“.

Ranije ovog mjeseca, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da bi njegova Vlada mogla da prestane da pomaže u zaustavljanju priliva izbjeglica i migranata u Evropu, ako EU od oktobra ne ublaži propise za putovanja Turaka, podsjeća britanska agencija.

Čavušugluovi komentari su se poklopili sa pojačanim tenzijama između Brisela i Ankare poslije pokušaja puča 15. jula u Turskoj, pošto je Evropa uznemirena oštrim mjerama turskih vlasti koje su uslijedile, a uz to je odavno zabrinuta zbog široke primjene antiterorističkih zakona u Turskoj.