latinica  ћирилица
22/08/2016 |  12:50 ⇒ 13:05 | Autor: RTRS

Uplaćena sredstva za alternativni smještaj

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, uplatilo je 187.745 KM po osnovu individualnog alternativnog smještaja za 1.072 korisnika.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Putem redovnog programa rješavanja problema izbjeglih i raseljenih lica, Vlada svake godine za potrebe ove najugroženije kategorije stanovništva izdvoji znatna sredstva, navedeno je u saopštenju Biroa za odnose sa javnošću Vlade Republike Srpske.

Osim redovnog programa, sredstva se obezbjeđuju i realizacijom zajedničkih projekata.

Projektom zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smješataja putem javnih stambenih rješenja CEB 2, koji se implementira na području 15 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, predviđeno je da se stambeno zbrine 610 porodica.

Ukupna vrijednost projekta na nivou BiH  je oko 104 miliona evra. Od ukupnih sredstava Republici Srpskoj je pripalo 29 miliona, od čega je kredit 18 miliona evra, a 11 miliona KM su domaća sredstva.

Radovi na izgradnji zgrade sa 22 stana u Modriči i rekonstrukcije zgrade stare bolnice u Gerijatrijskom centru u Derventi počeće krajem septembra.

Vrijednost radova u Modriči je 1.022.804 KM, a u Derventi 1.715.822 KM bez PDV-a i učešća opština.

Do kraja ove godine biće raspisana javna nabavka za izvođenje radova za Prijedor, Sokolac, Foču, Gradišku i Trebinje, a početak radova očekuje se naredne godine.

Planirano je da se do kraja 2017. godine i u preostalim opštinama završe javne nabavke za izvođenje radova i počne gradnja stambenih jedinica.

Kako je istaknuto, ovo je sigurno jedan od najhumanijih projekata i njegovom realizacijom  biže riješen veliki problemi korisnika alternativnog smještaja.