latinica  ћирилица
22/08/2016 |  13:15 ⇒ 13:24 | Autor: SRNA

Dačić: Kovač vrši providnu zamjenu teza

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da šef hrvatske diplomatije Miro Kovač vrši klasičnu i krajnje providnu zamjenu teza, kada zamjera premijeru Srbije Aleksandru Vučiću što Hrvatsku optužuje za rehabilitaciju ustaštva.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

"Dakle, ispada da nije problem što se pred hrvatskim pravosuđem rehabilituje vikar NDH Alojzije Stepinac, što se ulice po Hrvatskoj nazivaju po ustaškom ministru Miletu Budaku, što se ustaškom teroristi i atentatoru Miri Barišiću u prisustvu dva aktuelna ministra hrvatske Vlade svečano otvara spomenik, što se ukida presuda Branimiru Glavašu i što se pokreće inicijativa za legalizaciju ustaškog pozdrava `Za dom spremni`, već je problem državno rukovodstvo Srbije koje Hrvatskoj i čitavom civilizovanom svijetu ukazuje na neprihvatljivost ovakve politike u 21. vijeku", ocijenio je Dačić, reagujući na Kovačev intervju za Dnevni avaz.

On je istakao da sama činjenica da Kovač, govori o "vađenju srpskih očiju" i "sječenju srpskih ušiju i noseva" kao o metaforama, svjedoči o odsustvu minumuma pijeteta prema srpskim žrtvama, nastradalim na tlu Hrvatske u Drugom svjetskom ratu i sukobima prilikom raspada bivše Јugoslavije, kao i o svjesnom potiskivanju i negiranju istorijskih činjenica.

"Prijetnje Hrvatske o tome da će spriječiti ulazak Srbije u EU, kao i lekcije o evropskim vrijednostima, evropskoj retorici i evropskom postupanju, zvuče više nego tragikomično i groteskno, izgovorene od strane ministra zemlje čija politika je trenutno najveća sramota same EU", zaključio je Dačić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.