latinica  ћирилица
22/08/2016 |  13:29 ⇒ 13:36 | Autor: RTRS

U banjalučkoj Gimnaziji otvorena peta ProgrameRSijada

U banjalučkoj Gimnaziji danas je otvorena peta ProgrameRSijada, kamp za talentovane programere srednjih škola Republike Srpske.
Peta Programersijada - Foto: RTRS
Peta ProgramersijadaFoto: RTRS

Ove godine na kampu učestvuju srednjoškolci iz Višegrada, Prnjavor, Foče, Bijeljine, Prijedor, Šamac, Gradiške, te banjalučke Elektrotehničke škole i Gimnazije.

U narednih pet dana ti daroviti đaci radiće pod rukovodstvom Igora Ševe, bivšeg gimnazijalca, sada asistenta na Elektrotehničkom fakultetu, a posjetiće i nekoliko IT kompanija. Imaće i prezentaciju 3D štampača, programiranja drona, te bogat sportski i kulturni program.

Na otvaranju kampa govorio je i mr Igor Radojičić, koji je i sam završio Elektrotehnički fakultet. Radojičić je poručio  mladim informatičarima da su na pravom putu i da Banjaluka treba takve stručnjake, o kojima će se ubuduće voditi još više računa, te da im treba dati neiskorišćeni prostor u našem gradu za pokretanje samostalnog IT poslovanja.

Kamp je otvorio rektor Univerziteta u Banjaluci, prof. dr Milan Mataruga, koji je pohvalio kamp kao dobar primjer saradnje srednjih škola sa Elektrotehničkim fakultetom i poručio da je Univerzitet otvoren za slične projekte.

Kampu je prisustvovao i dekan Elektrotehničkog fakulteta, prof. dr Brako Dokić, te predstavnici m:tel-a i vodećih IT kompanija iz Banjaluke.