latinica  ћирилица
22/08/2016 |  14:17 ⇒ 20:47 | Autor: SRNA

Nikolić: Kosovo neće biti član UN, zaštititi srpsku baštinu

Samoproglašeno Kosovo neće biti član UN dok postoji Srbija i njeni prijatelji u ovakvoj organizaciji Savjeta bezbednosti UN i njegovih stalnih članica, poručio je danas predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.
Tomislav Nikolić - Foto: TANЈUG
Tomislav NikolićFoto: TANЈUG

Nikolić je naglasio da je veliki pritisak na države koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine, da sve to "treba izdržati, boriti se svim snagama".

- Mi smo donijeli odluku da ih /samoproglašeno Kosovo/ ne zaustavljamo u regionalnim integracijama i to smo potpisali u Briselu i ništa dalje od toga - rekao je Nikolić novinarima i istakao da će Srbija i dalje sa punim pravom da se bori i pokušava da spriječi da takozvana država Kosovo postane član međunarodnih organizacija.

On je dodao da je sa problemom pritisaka zbog Kosova suočen od prvog dana svog mandata, kao i da je odmah od mnogih prijatelja u svijetu saznao da postoje države koje vrše pritisak na one koji nisu priznali nezavisnost Kosova i Metohije.

Nikolić je naveo da će se pritisak na države koje nisu priznale Kosovo nastaviti, "budući da potiče iz makar nekoliko centara - prije svega Amerike, Turske i članica EU".

Predsjednik Srbije je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu otvorio 23. Međunarodni kongres vizantijskih studija.

On je istakao da je srpsko-vizantijska baština na Kosmetu ugrožena neistinama, kao i pokušajima falsifikovanja istorijskih činjenica, ali i fizičkim uništenjem, te izrazio uvjerenje da će naučnici pronaći motiv da se dodatno zainteresuju za taj problem.

Nikolić je, otvarajući Kongres, rekao da su promjene u svijetu stalne, ali da se ne dešavaju uvijek na dobrobit čovječanstva, te da je upravo "takav pokušaj samoproglašenog Kosova da postane članica UNESKO-a, a srpsku baštinu na prostoru Kosova i Metohije, koja najvećim dijelom pripada srednjem vijeku, vizantijskom nasljeđu srpskog naroda, mimo svih naučnih činjenica i artefakata pripiše narodu kome ne pripada".

- I što je još pogubnije, da povjeri na čuvanje svetinje onima koji ih kontinuirano, decenijama ruše i skrnave - istakao je Nikolić i naveo da se i po izvještaju UNESKO-a četiri srpska manastira iz vizantijskog perioda na tom prostoru nalaze na listi ugrožene svjetske kulturne baštine.

Nikolić je naglasio da srpsko nasljeđe na Kosovu i Metohoji ne pripada samo jednom vremenu i samo jednoj generaciji, već pripada svima i zauvijek, čovječanstvu.

Prema njegovim riječima, na Kosovu se ne čuva samo srpska, već i evropska kultura, "važan dio vizantijskog nasljeđa čovječanstva".

On je upozorio da će problem koji danas izgleda samo kao srpski, sutra biti problem neke druge, pa treće, pa ko zna koje zemlje iz kruga vizantijskog svijeta i njegovog nasljeđa.

- Svjedoci smo da se na mnogim stranama atakuje na same temelje očuvanja vizantijskog i hrišćanskog identiteta, a to znači i na neke od najznačajnijih kulturnih vrijednosti mediteranskog i bliskoistočnog svijeta. Vi ste, prije svih, svjesni značaja ovih pitanja koja se postavljaju pred naučnu svjetsku javnost - rekao je predsjednik Srbije.