latinica  ћирилица
22/08/2016 |  15:54 ⇒ 17:19 | Autor: RTRS

Zbog prevencije bolesti kvrgave kože upostavljeno naročito osjetljivo područje (VIDEO)

U cilju kontrole bolesti kvrgave kože goveda, koja se iz Srbije i Crne Gore približila granici RS, nadležne službe preduzele su brojne preventivne mjere.
Krave - Foto: RTRS
KraveFoto: RTRS

Kancelarija za veterinarstvo BiH donijela je odluku o uspostavljanju ugroženog, odnosno naročito osjetljivog područja duž granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom.

Riječ je o području koje obuhvate opštine uz Drinu kao hercegovačke opštine Bileću, Gacko i Trebinje. Ranije je formiran i Zajednički centar za kontrolu bolesti. Doneseno je i Uputstvo o zabrani uvoza u BiH goveda, svježeg mesa i mliječnih proizvoda. 

Bolest kvrgave kože s posebnom pažnjom prate stočari u Herecgovini, gdje se i pojavio prvi sumnjivi slučaj oboljelog goveda. Rezultati su pokazali da životinja ipak nije zaražena, pa nije zabilježen nijedan slučaj ove bolesti u Srpskoj.

Ako se zaraza utvrdi kod samo jednog govečeta, zakonom je predviđeno da cijelo krdo mora biti uništeno.

"Imam deset krava i strah me je jer sam u kreditima i čitava porodica moja živi od toga. Strah me da mi neće otkupljivati mlijeko. Moja grla napasaju se samo u mojoj ogradi i nemaju kontakt sa drugim životinjama, ni sa ovcama", kaže Milenko Grubačić iz Nevesinja.

O ovoj temi raspravljao je i Savjet ministara BiH. Novi sastanak trebalo bi da uslijedi uskoro. S obzirom da BiH nema potrebne količine vakcina, zatražena je pomoć međunarodnih institucija.

Tom aktivnošću obezbiježeno je 25.000 doza od strane Evropske komisije, od švedske SIDE 17.000 doza čime ulazimo u jedan kvalitetan period", izjavio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Inspektori i veterinarske službe su na terenu, a veliki značaj ima i djelovanje graničnih službi i pripadnika MUP-a, u cilju kontrole graničnog i prekograničnog kretanja životinja, posebno nelegalne trgovine.

"U slučaju sumnje, farme se stavljaju pod službeni nadzor veterinarskog inspektora što podrazumijeva ograničeno kretanje i to ispitivanje se vrši putem krvi tako da do dobijanja rezultata nije moguće vršiti trasnport životinja", rekla je Dušanka Makivić, portparolka Inspektorata RS.

Poslednji slučaj bolesti krgavih goveda zabilježen je 8. avgusta u Plužinama. Period inkubacije traje 28 dana. Ukoliko se u ovom periodu bolest ne pojavi, kriza je prošla.

Ova bolest ne prenosi se na ljude, ali uzrokuje veliku materijalnu štetu.