latinica  ћирилица
22/08/2016 |  19:22 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Grantovi Ministarstva civilnih poslova– zašto više novca ide u FBiH nego u Srpsku? (VIDEO)

Ministarstvo civilnih poslova BiH, proteklih sedmica dijelilo je grantove za sportske kolektive i ustanove kulture i podijelilo gotovo 3 miliona maraka. Resorni ministar Adil Osmanović ponovo se dokazivao u ulozi zaštitnika sarajevskog sporta i kulture.
Raspodjela novca - Foto: RTRS
Raspodjela novcaFoto: RTRS

Od 900.000 maraka namijenjenih sportskim klubovima i savezima, tek petina je stigla u Srpsku – u zanemarljivim iznosima podijeljena je na brojne adrese. U oblasti kulture – iz grantova ili po osnovu projekata međunarodne saradnje, institucijama Srpske pripala je trećina novca.

No, ministar Osmanović nije odustao od stare namjere da sedam sarajevskih institucija kulture, mimo Dejtonskog sporazuma, smjesti pod okrilje, bh budžeta.

Da institucije kulture i njihov rad ne vrijede isto u Sarajevu i u Banjaluci, pobrinuo se Adil Osmanović. Prvima je, sramno i ne slučajno, dijelio i do 20 puta više novca.

Čak i kada su u pitanju slijepa i slabovida lica. Od granta teškog 1.600.000 maraka Banjalučkoj biblioteci pripalo je tek 5.000. Sarajevskoj čak 85.000.

Podijelio je Osmanović po entitetskoj liniji i nacionalne biblioteke. Ona u Banjaluci dobila je 20.000, a sarajevska 10 puta više. Sličan omjer je i u muzejskoj djelatnosti.

"Ne možemo a da se ne zapitamo kakav je to projekat 10 puta bolji? Ovo jotvoreni udarac Republici Srpskoj i njenim institucijama da se tako degradiraju. Zamislite šta znači u jednu instituciju ubrizgati 100.000 evra, a u drugu 10.000.”, kaže Ljiljana Petrović Zečić, direktorica NUB Republike Srpske.

A ubrizgavao je Osmanović, uz pomoć kolega iz Savjeta ministara i prošle godine desetine i stotine hiljada evra u sedam sarajevskih veličanstvenih institucija. Јoš od momenta kada ih je na silu trpao pod bh. Svod.

Prvo se suprotno Dejtonskom sporazumu i važećim zakonima, Memorandumom obavezao da će svake godine, između ostalog i iz bh. budžeta, biti obezbijeđeno oko 2,2 miliona maraka za sedam sarajevskih veličanstvenih. Potom im je, od bliskih mu saradnika, imenovao upravljačku strukturu.

“To je osporavano na različitim nivoima i taj prijedlog je oboren u žalbenom vijeću i u nadležnoj je sudskoj instituciji. Mislim na Sud BiH”, kaže Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

A dok Sud odlučuje, Osmanović ne posustaje! Ako već ne može trajno i otvoreno da sarajevske kulturnjake uknjiži u budžet, može perfidno i prikriveno da ih finansira. Od obećanih 2,2 miliona iz spornog Memoranduma, 415.000 već je podijelio za 4 institucije sa spiska privilegovanih. Tri još čekaju obećane novce.

“Јoš uvijek ta sredstva nisu stigla do muzeja, nisu raspoređena. Obećana su i ona će doći. To će biti po konkursu". izjavila je Marica Filipović, zamjenica direktora Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Pod plaštom različitih konkursa, ima Osmanović za ovu godinu još oko milion i po maraka i tek će da ih dijeli. Visprenim se prošle godine pokazao i prilikom raspodjele sredstava iz budžetskih rezervi.

Samo po tom osnovu i samo Zemaljskom muzeju, i samo jednom Odlukom Savjet ministara dodijelio je više od pola miliona i to za plate radnika. I opet mimo zakona, jer budžetska rezerva ne poznaje kategoriju ličnih primanja.

Arhiva Savjeta ministara i u ovoj godini prepuna je odluka o podjeli budžetske rezerve. Istine radi, šestocifrenih iznosa još nema. One čekaju jesen. A Osmanović istrajava.

“Mi nastojimo da ispoštujemo zaključak Savjeta ministara iz 23. jula 2015. godine a to je da zajedno u saradnji sa Kantonalnim i entitetskim ministarstvima trajno riješimo pitanje 7 institucija kulture u pogledu ko će biti nadležan da li su to kantoni, entitetske vlade ili Vijeće ministara”, izjavio je i sam Osmanović.

Da li to Osmanović drsko i otvoreno plasira sarajevsku viziju o novoj promjeni Dejtonskog sporazuma, jer, podsjetimo institucije kulture u nadležnosti su entiteta, odnosno Kantona u Federaciji BiH!

Kako bilo, sarajevski vizionar i definitivno je politikom protkao kulturu. Nije zaboravio ni sport – jer je u njegovim odlukama primat u podjeli novca nad, primjera radi, bh fudbalskim premijerligašima, dobila sarajevska “Vrbanjuša” -inače kantonalni ligaš.

A kako je počeo, uskoro bi Boćarski, Ragbi ili Hokejaški savez BiH mogao da nadvisi Košarkaški ili Fudbalski!/ To što neki od njih ni adrese nemaju manje je bitno!

Mnogo bitnije je da članovi saveza imaju partijske knjižice- i to one zelene boje.