latinica  ћирилица
22/08/2016 |  20:24 | Autor: TANЈUG

Vučić: Više nećemo komentarisati izjave iz Hrvatske

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu je žao što hrvatski zvaničnici neće da sagledaju činjenice i pogledaju istini u oči i poručio da će od danas članovi vlade Srbije da se uzdržavaju od bilo kakvih reakcija na izjave koje dolaze iz Hrvaske na račun Srbije.
Aleksandar Vučić (foto: sputniknews.com) - Foto: Screenshot
Aleksandar Vučić (foto: sputniknews.com)Foto: Screenshot

"Ne zato što smo ih se uplašili, već zato što želimo da prestanu sa politikom u kojoj hoće Hrvatsku i Srbiju da predstave kao dve nedorasle i nezrele države koje igraju ping pong", rekao je Vučić na konferenciji za novianre.

On je rekao da mu je žao što zvaničnici Hrvatske neće da se odreknu te vrste fašističke prošlosti, koja je ispoljena u njihovim komentarima na godišnjice stradanja Srba koje smo ovih dana obilježili, te da kažu da nisu saglasni sa tim i da je najstrašnije osuduju te zločine.

"Ne tražimo da kažu da je to bio genocid, iako jeste, već samo da izraze saučešće i kajanje porodicama žrtava, a ne da osuđuju u svojim izjavama unuke žrtava, a veličaju djedove dželate", rekao je Vučić.

Politika regionalnog mira i stabilnosti i zaštita suvereniteta su zaštitni znak politike Vlade Srbije, rekao je srpski premijer.

"Nastavićemo da njegujemo dobrosusjedske odnose politikom punog očuvanja mira i stabilnosti na cijeloj srpskoj teritoriji, ali i sa politikom očuvanja punog suvereniteta i integriteta naše države", rekao je srpski premijer.

Vučić je istakao da je Srbija na najpristojniji mogući način odgovorila na sve provokacije iz Hrvatske.

"Neka nastave da vrijeđaju, govoreći više o sebi nego o nama, a mi ćemo gurati svoju ekonomiju kako bismo im se suprotstavili najboljim rezultatima. Svaku našu pobjedu, uspjeh i rast oni doživljavaju kao sopstveni poraz, nažalost, i zato razumijem da ih najviše sikira da Srbija ima, iako mnogo zaostajemo za njima, godinama, pa i decenijama, da Srbija ima veći rast od Hrvatske i da će u budućnosti Srbija brže da napreduje", rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija želi da nastavi takav trend u budućnosti, da sarađuje sa Hrvatskom, da ima bolje odnose u regionu, jer, što Hrvatska bude bolje živjela, i građani Srbije će imati od toga korist.

Vučić je rekao da su svi bili svjedoci brutalnih napada na Srbiju i organizovanih napada u različitim međuanrodnim forumima i institucijama, koje je vodila Hrvatska protiv Srbije.

"A mi smo uvijek govorili istinu i nijedne riječi se ne odričemo. Govorili smo o stradanju u Gradini, Јadovnu, Јasenovcu, o Oluji, svim srpskim stratištima...", rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija stoji iza svake riječi i da će to činiti i u budućnsoti. Citirajući izjavu hrvatskog ministra Mira Kovača o njegovom govoru u Gradini, Vučić je upitao šta je to neistinito rekao, te istakao da nije govorio u metaforama, jer se sve ono o čemu je pričao Srbima zaista i dogodilo.

"To nisu nikakve metafore, na žalost, volio bih da jesu, to su činjenice i stvarne stvari koje su se događale za vrijeme ustaške vladavine. Ni o kakvim metaforama nisam govorio, nije bilo prenesenog značenja, već činjenica", podvukao je premijer Srbije.