latinica  ћирилица
23/08/2016 |  19:35 ⇒ 24/08/2016 | 07:38 | Autor: RTRS

Zvaničnici RS: Izetbegović agresivnim potezima pogoršava situaciju u BiH (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović podnio je zahtjev Ustavnom sudu BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske u vezi sa referendumom o Danu RS. Ponovio je ranije stavove da se odluke Ustavnog suda i zakoni moraju poštovati. Zvaničnici Srpske odgovaraju – Izetbegović agresivnim potezima pogoršava političku situaciju u BiH.
Milorad Dodik - Foto: Novosti.rs
Milorad DodikFoto: Novosti.rs

Dok OHR-a traži izlaz iz začaranog kruga, Bakir Izetbegović pokreće spor između BiH i Republike Srpske. Arbitar je Ustavni sud BiH.

"Nastaviću na tome da radim do kraja. Tražiću privremenu mjeru da se referendum stavi na čekanje i da se zabrani njegovo održavanje", rekao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović dodatno radikalizuje situaciju u BiH bez ikakvog razloga – poručuje predsjednik RS Milorad Dodik u izjavi Srni. RS je nesmetano slavila svoj Dan Republike gotovo dvije decenije, da bi onda Izetbegović našao za shodno da pokrene inicijativu za ukidanje tog dana, što je učinio Ustavni sud.

"Ovo je sada dječija igra u kojoj pokušavaju da kažu da se to mora poštovati, bez obzira što je to preglasavanje i majorizacija. Da je Ustavni sud BiH zaista ustavni sud, ne bi bio na taj način sastavljen", rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Predsjednik Dodik kaže da Izetbegović nije BiH, nego tek bošnjački član Predsjedništva i ništa više od toga.

"Veoma je jasno da su Bošnjaci instumentalizovali i međunarodnu zajednicu za svoje političke ciljeve, a naravno i Ustavni sud, koji već u kontinuitetu donosi odluke koje su rezultat preglasavanja. Samo blesavi ili naivni trebali bi da povjeruju u dobre namjere takve institucije u kojoj sjede dojučerašnji potpredsjednici SDA i presuđuju o tome šta u RS treba ili ne treba uraditi", kaže Dodik.

Predsjednik Dodik ponavlja - referendum o Danu Republike biće održan 25. septembra. Uvjeren je da međunarodni faktor ili Ustavni sud u ovom slučaju neće podleći političkim pritiscima.

"Ukoliko to učine, a imajući u vidu da ćemo mi i u tim uslovima održati referendum, očigledno šalju signal radikalnim islamskim grupama da krenu sa serijom aktivnosti koje bi mogle ugroziti stabilnost. Mi raspolažemo informacijama da se samo čeka da međunarodna zajednica ili Ustavni sud preduzmu neku mjeru na taj način".

Predsjednik Republičkog parlamenta Nedeljko Čubrilović kaže da Izetbegović usijava međunacionalne odnose. Izetbegović dodatno pogoršava uzavrelu političku situaciju koju je upravo on proizveo.

"Smatram da bi najbolje rješenje bilo da Ustavni sud BiH razmotri zahtjev Narodne skupštine RS za preispitavanje svoje odluke o 9. januaru i tu odluku, koja je prije svega politička, a ne pravna, stavi van snage. Tada bi prestali razlozi za održavanje referenduma o praznikovanju Dana Republike Srpske“, kaže Čubrilović.

 Zvaničnici Republike Srpske još jednom podsjećaju - građani Srpske imaju pravo na demokratsko izjašnjavanje o svim važnim pitanjima koja se tiču njihovih osnovnih ljudskih prava. Referendum o Danu Republike Srpske zakazan je za 25. septembar.