latinica  ћирилица
24/08/2016 |  09:18 ⇒ 09:19 | Autor: SRNA

Analitičari: Referendum o Danu Srpske biće održan

Politikolog Vladimir Trapara iz beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu smatra da će biti održan referendum o Danu Republike koji predstavlja prevashodno siboličko izjašnjavanje oko jednog datuma, a ako EU pokuša da ubijedi Beograd da odvrati Dodika, neće u tome uspjeti.
Glasački listić - Foto: RTRS
Glasački listićFoto: RTRS

Trapara smatra da premijer Srbije Aleksandar Vučić neće morati da ubjeđuje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da promijeni stav prema referendumu, čija tema "nije toliko značajna samo po sebi i više je simboličnog karaktera".

- S druge strane, namjere da se izjašnjavanje spriječi potiče od onih koji u tome vide najavu nekog budućeg referenduma i ne žele da Republika Srpska odlučuje o takvim pitanjima - naveo je Trapara za  list Politika.

Komentarišući Dodikovo prošlogodišnje odustajanje od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, na molbu Vučića, Trapara kaže da se tada radilo o ipak značajnijem referendumskom pitanju.

Trapara stav hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da odluka Ustavnog suda BiH ne umanjuje mogućnost Republici Srpskoj da se izjašnjava o svim pitanjima od njenog interesa, objašnjava time da Hrvati tu ne vide ugrožavanje svojih interesa.

- Štaviše, interesi Hrvata u BiH donekle se poklapaju s interesima Republike Srpske. Stoga bi ih Banjaluka vjerovatno podržala da dobiju svoj entitet - naveo je Trapara.

Predsjednik Centra za strateške alternative Aleksandar Mitić smatra da zapadni pritisci na Beograd i Banjaluku imaju dva cilja.

- S jedne strane, testira se kredibilitet rukovodstva Republike Srpske da istraje u zaustavljanju dvadesetogodišnjeg urušavanja njenih nadležnosti. Ukoliko Banjaluka ponovo popusti, taj proces će se samo nastaviti i intenzivirati - rekao je Mitić.

S druge strane, kaže on, ako se sagledaju i pritisci Zagreba i Prištine, koji su jasno koordinisani iz centara van regiona, uočljivo je testiranje Vlade Srbije na početku njenog mandata.

On dodaje da se to testiranje dešava u dva pravca - da se vidi koliko je Vlada Srbije spremna da istrpi provokacije i pritiske na aktere na koje relativno ima uticaja, uključujući i rukovodstvo Republike Srpske.

- Ako bi Beograd iskoristio sopstveni autoritet da dodatno oslabi Banjaluku, napravio bi sebi medvjeđu uslugu, jer bi u budućnosti zahtjevi bili još teži - ocijenio je Mitić.

On smatra da Čovićeva izjava da Srpska može da se izjašnjava o svim pitanjima od njenog interesa, pokazuje da je on svjestan da se u ovom slučaju radi o "još jednom pretjerivanju Sarajeva".

Mitić dodaje da je za bošnjačke lidere svako suprotstavljanje urušavanju Republike Srpske akt secesije, a takvo njihovo ponašanje se više od dvadeset godina ohrabruje i podržava u Vašingtonu, Briselu, Berlinu i Ankari.