latinica  ћирилица
24/08/2016 |  10:59 ⇒ 14:05 | Autor: RTRS

Brčko: Vlada ni danas nije usaglasila amandmane na predloženi budžet (VIDEO)

Vlada Distrikta Brčko ni jutros nije usaglasila amandmane na budžet predložen u iznosu od 205 miliona maraka.
Vlada Brčko distrikta - Foto: RTRS
Vlada Brčko distriktaFoto: RTRS

Dok srpski članovi Vlade Distrikta traže da pogledaju ove amandmane ili da se bar načelno o njima informišu, predstavnici vlade druga dva naroda misle da je riječ o ''nekim drugim političkim aktivnostima''. 

Vlada Distrikta još je u decembru prošle godine utvrdila prijedlog budžeta za ovu godinu. Sprovedena je javna rasprava, nakon čega su u međuvremenu predlagači tražili oko 1.500 amandmana na njegovo usvajanje. Srpski članovi vlade zbog toga traže još nekoliko dana da se predloženi budžet uputi poslanicima na ussvajanje.

Za koalicione partnere iz bošnjačkih stranaka tvrde da razlozi jutrošnjeg neupućivanja u skupštinsku proceduru nisu tehnički, već neki drugi, pa čak i privatni.

Odgađanje procedure usvajanja budžeta u Vladi može da dovede do velikih finansijskih problema u Distriktu - smatra gradionačelnik Ante Domić iz HDZ-a . Ipak, kaže, ima povjerenje u svoje partrene i saradnike.

- Duboko sam uvjeren da ćemo sutra najkasnije usvojiti te amandmane jer neusvajanje budžeta dugoročno nanosi nepopravljivu štetu za Brčko Disktrikt, rekao je Anto Domić, gradonačelnik Distrikta.

Očekuje se da će na današnjoj sjednici skupštinske većine biti dogovoren termin za održavanje sjednice Vlade Distrikta na kojoj bi u što kraćem roku bilo zakazano skupštinsko usvajanje budžeta od 205 miliona maraka.